0
Weekly Muse

Muse van de week: Jet van Gaal

Muse van deze week is fotografe Jet van Gaal. Terwijl ze een paar jaar terug nog stage liep bij Erwin Olaf, heeft ze tegenwoordig haar eigen fotostudio in Amsterdam. Haar fotografie is momenteel te bewonderen in Amsterdam Roest en hing onlangs ook in Pllek. Als je haar foto’s ziet maken ze je nieuwsgierig naar het verhaal dat achter deze foto’s zit. We spraken af met Jet en vroegen haar wat ze met haar fotografie wil laten zien, wie haar inspiratiebron is en welk inzicht zij aan anderen wil meegeven.

Waar gaat jouw fotografie over?
“Persoonlijk vind ik dat we in een tijd leven waarin we teveel naar perfectie streven. Over het algemeen maken we alleen foto’s van onze mooiste momenten of fijne herinneringen.  Ik houd ervan om meer de realistisch kant te laten zien. Binnen mijn portretten richt ik me hierbij op onze uiterlijk perfecties-imperfecties. Ik denk dat als we ons meer kwetsbaar durven open stellen naar de buitenwereld, dat we daar ook bij onszelf meer rust in vinden.” 

Wat vind jij het leukste aan je werk?
“Soms spreek ik iemand op straat met de vraag of ik diegene mag fotograferen. Zo ook het meisje op mijn instagram met die sproetjes. Ik zag haar staan bij het postkantoor en moest toevallig zelf een pakketje ophalen. Toen ik haar vroeg of ik foto’s van haar mocht maken moest ze blozen. We hebben toen eerst afgesproken om koffie te drinken. Ik vertelde haar over mijn werk en dat ik de kwetsbaarheid van mensen wil vastleggen. We raakten in gesprek en ze vertelde me een heel persoonlijk verhaal. Dan denk ik echt wauw dat ik jou nu ineens ben tegen gekomen in het postkantoor. En dat ik dan zo’n klik met iemand heb. En dat je door die klik dan ook zo’n mooi portret eruit krijgt. Ineens een bijzondere samenwerking die ontstaat uit het niets.”

Ik denk dat als we ons meer kwetsbaar durven open stellen naar de buitenwereld, dat we daar ook bij onszelf meer rust in vinden.

Waarom heb je gekozen voor fotografie?
“Veel van de beste keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt heb ik impulsief gemaakt, zo ook de keuze om een fotografie opleiding te gaan doen. Ik ben begonnen met de opleiding in de richting van modedetailhandel en styling. Daarna ben ik de kant op gegaan van modefotografie. Op de fotovakschool kwam ik er al vrij snel achter dat juist het maken van portretten en documentaires veel meer bij mij past. Fotografie en beeld hebben me altijd al aangetrokken. De documentaire kant, het vastleggen van het verhaal en de echtheid van mensen, dat vind ik het mooiste. Dat inspireert mij het meeste. En dat breng ik ook terug in mijn werk.”

Door wie word jij geïnspireerd? Wie is jouw muse?
“Ik kijk veel naar documentairefotografen, zoals Diana Arbus & Mary Ellen Mark en portretfotograaf Sanne Sannes, door zijn rauwe sensuele beelden. De echtheid van beelden en de verhalen interesseren mij. Dit zoek ik ook in portretten. Ik vind een portret interessant als het mij aan het denken zet, door een blik in iemands ogen of de situatie waarin de geportretteerde zich bevindt. Het gaat mij om de sfeer en het gevoel dat ik erbij krijg.”

Welk inzicht wil jij andere vrouwen meegeven?
“Als ik dan naar m’n werk kijk. Dan denk ik dat we soms wat liever voor onszelf mogen zijn. We moeten onszelf niet vergelijken met anderen, maar juist accepteren wie we zijn. We zijn allemaal uniek en op onze eigen manier heel mooi. En ik vind het mooi als mensen zichzelf kwetsbaar durven op te stellen. Ik denk dat dat je een heel mooi mens maakt.”

Waar is jouw werk te zien?
“Samen met illustrator Myrthe Oosterbach,  hebben we Pllek zelf benaderd. Ze waren gelijk enthousiast en overtuigd. Ons werk heeft daar toen 6 weken gehangen. Dit gaf echt een kick. Ik heb hier veel reacties op gekregen en ook een foto verkocht. Via Pllek ben ik weer bij Roest terecht gekomen. De expositie in Amsterdam Roest loopt tot 13 augustus. Ook deze foto’s zijn te koop.”

Meer weten over Jet? Bekijk haar website www.jetvangaal.nl of volg haar op instagram @jetvangaal

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply