0
Weekly Muse

Shardey & Choanou van Taj Amsterdam

Zussen én soulmates. Choanou (31) en Shardey (29) zijn de oprichtsters van het fair en eco-friendly sieradenmerk Taj Amsterdam. Taj (spreek je uit als Tash) is Sanskriet voor juweel en is de afkorting van ‘Trouw aan jezelf’.  Elk van de sieraden is een statement en een herinnering aan hetgeen waar zij en hun tribe voor staan. Zoals dromen én doen. Je hart volgen. Dapper zijn en opkomen voor dat waar jij in gelooft. Leven uit hoop en liefde in plaats van angst. En leven in harmonie – met jezelf, anderen en de aarde. Hoe inspirerend kan je zijn?! We vroegen Choanou en Shardey hoe ze Taj zijn begonnen, wie hun inspiratiebron is en wat hun plannen zijn voor de toekomst. 

Vanuit welke gedachte zijn jullie Taj begonnen?
Taj begon meer vanuit een gezamenlijke droom dan een gedachte. Namelijk de droom om samen te ondernemen, en daarbij filantropische ambities te combineren met artisticiteit.

Zo hebben wij altijd geweten dat we iets wilden doen met ontwikkelingssamenwerking, women empowerment, duurzaamheid én creëren. Daarnaast wilden we iets doen met ons verlangen om een tribe samen te brengen van like minded souls.

Trouw aan jezelf leven is een mantra waar we ons ons hele leven door hebben laten leiden. Al snel ontstond het idee om sieraden te gaan produceren als visuele reminder aan je eigen dromen en waarden. We hebben een productiefaciliteit opgezet op Bali, waar onze sieraden nu tegen een eerlijk loon en van gerecycled zilver gemaakt worden. Een deel van de opbrengst gaat bovendien naar goede doelen: we steunen een weeshuis op Bali en planten bomen in Togo.

Waar halen jullie inspiratie voor sieraden vandaan?
“Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt, en het antwoord is verrassend eenvoudig: wij halen inspiratie uit alles – werkelijk alles. Tijdens een treinritje van Nijmegen naar Amsterdam kan er zomaar een nieuwe ring geboren worden en tijdens het berghiken kan er zelfs een hele nieuwe collectie uit komen rollen. Inspiratie komt uit de natuur, onze emoties, diverse culturen, gesprekken, muziek, poëzie… Het komt werkelijk overal vandaan. Op die manier wordt iedere collectie een bijzonder en eclectisch geheel.”


Wie is jullie eigen muse of inspiratiebron?
“Voor onze ontwerpen hebben wij geen muze of inspiratiebron; de creatieve inspiratie halen we echt uit onszelf en onze eigen levens. Maar als ondernemers is en blijft onze grootste muze toch echt onze moeder: ons thuis en heldin. Niet alleen wegens haar kracht en praktische koppigheid, maar vooral ook omdat zij ons altijd het voorbeeld heeft gegeven om trouw te leven aan jezelf, no matter the consequences. (Zij kwam uit de kast in een tijd waarin dat een groot taboe was, en besloot als carrièrevrouw van 40 jaar toch kinderen te nemen middels een anonieme spermadonor – ondanks protest uit haar naaste omgeving. En zo is ze in alles. Een mooiere inspiratiebron kunnen wij ons niet bedenken.)”


Zijn er bepaalde inzichten die jullie hebben gekregen tijdens/vanwege het bestaan van Taj?
“We hebben bijna te veel inzichten gekregen sinds het ontstaan van Taj dat het moeilijk is om hier slechts enkele uit te filteren! Maar als we dan toch moeten kiezen, is het mooiste inzicht misschien we geweest dat er veel waarheid en gemoedsrust te vinden is in de uitspraak: “When God closes a door, he opens a window.” En als dat raam niet zichtbaar is, dan maak je er zelf een. Een kalme, creatieve en open geest is je beste vriend bij obstakels en hindernissen.”

Wat is jullie beste tip/advies?
“Baseer je keuzes iedere dag weer op wat je hart je vertelt en wat resoneert met je intuïtie. Wees daarnaast altijd moedig, liefdevol en goudeerlijk naar jezelf en anderen. Wat daaruit volgt, is dat je je lotsbestemming bereikt (althans, dat geloven wij). Weeg niet te veel rationeel af, verzin geen smoesjes, doe geen aannames over wat andere mensen ergens van zullen vinden en maak nooit keuzes gebaseerd op angst, voorzichtigheid, (valse) zekerheid, enzovoort. Het universum zal zich samenspannen om je te helpen komen waar je wilt en hoort te zijn, wanneer je trouw bent aan jezelf en aan zuivere, liefdevolle normen & waarden.”

“Baseer je keuzes iedere dag weer op wat je hart je vertelt en wat resoneert met je intuïtie. Wees daarnaast altijd moedig, liefdevol en goudeerlijk naar jezelf en anderen.”

Welke plannen hebben jullie voor de toekomst?
“Op de korte termijn zijn we van plan om weer gouden sieraden toe te voegen aan ons assortiment. Het is een behoorlijke uitdaging om aan milieuvriendelijk en eerlijk goud te komen, waardoor we genoodzaakt werden tijdelijk met onze gouden sieraden te stoppen. Op dit moment werken wij hard samen met een nieuwe productiefaciliteit in Myanmar om weer met goud te kunnen beginnen.

Op de lange termijn hopen wij ateliers te kunnen bouwen in meer landen, waar we educatieve programma’s kunnen aanbieden, opvang voor vrouwen en opvang en scholing voor hun kinderen. Een plek waar vrouwen die in moeilijkheden zitten een vak kunnen leren, hun zelfstandigheid kunnen terugwinnen en coaching kunnen krijgen om mentale wonden te genezen. Je kunt hierbij denken aan jonge meisjes die uit de prostitutie zijn gered in landen als Cambodja, maar ook aan IDP’s (internally displaced people) die hebben moeten vluchten binnen hun continent en opnieuw moeten beginnen.”


Waar kunnen we Taj Amsterdam vinden? 

Taj is momenteel in 34 winkels te koop – waarvan er 25 in Nederland zijn, en online via onze eigen website: www.taj.nl. Veel WAAR-winkels verkopen bijvoorbeeld onze sieraden, maar je vindt ons bijvoorbeeld ook bij conceptstores, zoals Make My Day in Nijmegen en The Maker Store in Amsterdam. Een overzichtje van al onze verkooppunten vind je op onze website (http://www.taj.nl/nl/over-taj/verkooppunten/)

Meer weten over Taj Amsterdam? Bekijk de website of volg Taj op Instagram.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg Muse Weekly op Instagram of Facebook.

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply