0
Weekly Muse

Muse van de week: Claudia Penders

Na een intensieve pilates opleiding in New York begon Claudia (30), drie jaar later haar eigen pilates studio midden in het centrum van Nijmegen. En dat terwijl ze op dat moment eigenlijk midden in een burn-out zat. Door vallen en opstaan heeft ze geleerd wat echt belangrijk is in het leven en deze inzichten deelt ze graag met anderen. En met haar pilateslessen heeft ze effect op het leven van vrouwen. Want hoe krachtiger en gezonder je lijf is, des te sterker voel je je ook mentaal! Claudia vertelt in dit interview alles over haar pilates studio, de ontwikkelingen die zij zelf heeft doorgemaakt en haar visie op geluk.

Wanneer ben je zelf in aanraking gekomen met Pilates?

“Zelf ben ik ooit begonnen met Pilates, omdat ik zelf een zware rugblessure had. Daar heb ik destijds erg veel aan gehad, ik was in no-time van mijn klachten af.
Zelf heb ik eerst een dansopleiding gedaan en heb ik gewerkt als dansdocente. Maar ik merkte dat ik nog meer wilde leren. Toen heb ik mijn baan opgezegd en ben ik een half jaar naar New York gegaan om daar de intensieve Pilates opleiding van Teri Steele te volgen. Na mijn opleiding in New York wist ik dat ik bezig wilde blijven met Pilates.”

Soms stel ik me wel eens voor hoe mooi de wereld zou zijn als iedereen met een open houding de dag zou beginnen. Hoeveel makkelijker zou dat zijn!?”

Hoe ben je gestart met Studio Kota?

“Ik ben begonnen met een klein zaaltje in Lent, wat ik huurde voor 1 uur in de week, op de maandagochtend. Zelf vond ik dat superleuk, alleen liep het niet echt goed. Niet veel later kreeg ik de kans om een ruimte te huren in de kledingwinkel Make My Day en die kans heb ik toen gegrepen. Ik vond dat ontzettend spannend, maar ik ben toen na veel wikken en wegen toch gestart, met de gedachte, ik vind het supertof en als het niet lukt, dan kan ik er altijd weer mee stoppen.
Nu, drie jaar later, is Studio Kota gevestigd in een mooi, groot monumentaal pand en werken er nog twee andere docenten: iets wat ik een paar jaar geleden nooit had durven dromen. Maar wat ik eigenlijk nog het allermooiste vind. Is dat er meer dan 100 vrouwen zijn, die bij mij komen, om zichzelf iets te geven. En dat ze mij daarin vertrouwen. Ik merk dat het voor veel vrouwen heel moeilijk is om tijd voor zichzelf vrij te maken. Gewoon een uurtje in de week met jezelf bezig zijn is zo waardevol.”

Ik ben gestart met de gedachte: “ik vind het supertof en als het niet lukt, dan kan ik er altijd weer mee stoppen. “

Wat vind jij het leukste aan jouw werk als pilatesdocente? 

“Het leukste aan mijn werk als pilates docente vind ik dat ik veel met mensen in contact ben. En dat ik ze echt iets kan leren. Door mijn lessen kan ik verandering aanbrengen in de lichaamshouding van mensen. Hun pijnklachten kunnen verminderen en zelfs weg gaan of hun houding kan verbeteren. Maar ook mentaal kunnen er dingen veranderen. Want hoe sterker en gezonder je lijf is, hoe prettiger je je van binnen voelt. Dat is eigenlijk ook de filosofie van Pilates. Want je merkt echt verandering, wanneer mensen hun lijf liefde en aandacht gaan geven. Soms stel ik me wel eens voor hoe mooi de wereld zou zijn als iedereen met een open houding de dag zou beginnen. Hoeveel makkelijker zou dat zijn!?”

Je denkt er niet zo over na als je hip, happening en healthy bent dat je je ooit minder goed kan gaan voelen.

Welk inzicht zou je anderen graag willen meegeven?

“Zorg goed voor jezelf! Want je denkt dat je heel veel moet. Maar JIJ bent de motor. Besef je altijd, dat het belangrijkste is dat jij je fijn en gelukkig voelt. Dan gaat het goed en kan je alles aan. Neem dus alle tijd en rust voor jezelf die je nodig hebt!

Je denkt er niet over na als je hip, happening en healthy bent dat je je ooit minder goed kan gaan voelen. We willen allemaal veel en hard. Zelf heb ik dit ook ondervonden, toen ik 5 dagen in de week van 9.00 tot 23.00 werkte en daarnaast ook zelf nog trainde. Dat heb ik zo’n 2 jaar volgehouden, totdat ik op een dag besefte dat ik een burn-out had. Toen ben ik een traject in gegaan en moest ik het verplicht rustiger aan gaan doen. Het was een heftige, maar leerzame periode. Nog steeds ben ik super ondernemend, maar wat ik vooral wil is een gelukkig en rustig leven hebben. Dat is wat uiteindelijk telt.”

Wat is de visie van Studio Kota?

“Wat ik belangrijk vind is dat mijn studio een fijne plek is voor iedereen. En dat iedereen hier zichzelf kan zijn. Het lijkt soms een doel te zijn geworden om er zo strak en lekker mogelijk uit te zien. Dan denk ik “Waar zijn we nou eigenlijk met z’n allen mee bezig?” Het is belangrijker om een gezond en sterk lijf te hebben. Wat heb je aan een sixpack als je 24 uur per dag rugpijn hebt of helemaal niet lekker in je vel zit. In mijn studio gaat het om fijn in je vel zitten. Het gaat er om dat je je goed voelt en richt zich heel erg op de “core”, het centrum van je lichaam. Bij Pilates werken we veel met ademhaling en focus. Het is heel hard werken. Het gaat nooit om het resultaat, maar heel erg op het proces. De aandacht, de precisie en liefde voor je lijf. Het op onderzoek uitgaan.
Als je je comfortabel in je lichaam voelt, dan is alles zoveel fijner. Je hoeft niet perfect te zijn. Het gaat om de balans vinden. En dat je mag zijn wie je bent.

Meer weten over Claudia? Bekijk hier de website van Studio Kota. Of volg Studio Kota op Instagram en Facebook.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op Instagram of Facebook.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply