0
Weekly Muse

Muse of the Week: Naraisa Mac- Intosch

Muse of the Week is de inspirerende Naraisa Mac- Intosch (29 jaar) eigenaresse van Day made, een te gekke koffiezaak en gallery in één in de Jan van Galenstraat in Amsterdam West. Muse Weekly sprak haar over haar liefde voor koffie, het steunen van elkaars dromen in haar liefdesrelatie (couple goals!), het hebben van een eigen horeca onderneming, duurzaam ondernemen en ze geeft tips voor beginnende horeca ondernemers.

Wanneer en hoe ben je je eigen zaak begonnen?

”Vorig jaar augustus ben ik begonnen met Day made, maar in mijn hoofd was ik er al 3 jaar mee bezig. Acht jaar geleden leerde ik mijn vriend Lukasz Kies in de Bitterzoet kennen. Hij verkocht kunst uit een koffer op het Leidseplein in Amsterdam. Hij vertelde dat hij een droom had om een tattooshop en een gallery te openen en toen zei ik: Dat gaan we doen! Dat zijn we toen gaan opstarten door te sparen. Hij heeft inmiddels twee goed lopende shops: Wise Kids Tattoo & Gallery en tattooshop Black Rose in Amsterdam. Ik wilde ook graag de passie die hij voelde voor zijn werk, voor mijn werk voelen. Ik werkte toen der tijd als accountmanager bij RTL en Urban Outfitters, maar ik vroeg mezelf steeds meer af van welk werk ik nou echt blij zou worden. Toen ik voor Urban Outfitters werkte opende er in de Urban Outfitters een koffiebar (Lot 61) met specialty koffie en dit trok mijn aandacht. Daarna ben ik 1,5 jaar bij de Koffiesalon gaan werken om te kijken of dit nou echt iets voor mij was. Een tijdje later kreeg ik de kans om mijn eigen zaak te openen in de Jan van Galenstraat, een koffiezaak met speciale koffiesoorten en kunst. De kunst die wij exposeren kun je ook kopen. We vragen hiervoor artiesten uit onze vriendenkring. Maar zeker ook kunstenaars die ik zelf interessant vind.”

Hoe onderscheid Day made zich van andere koffiezaken?

”Day made onderscheidt zich door de combinatie tussen kunst en koffie. Daarnaast voel ik mij verantwoordelijk voor wat er in mijn eigen zaak wordt aangeboden en ik kan zo mijn steentje bijdragen aan een betere en mooiere wereld. Het kiezen voor fairtrade koffie (Moyee) is ook een bewuste keuze, daarnaast hebben wij papieren rietjes in plaats van plastic en krijg je korting op je koffie als je je eigen beker mee neemt naar Day made. Wij hebben voor koffiemerk Moyee gekozen, omdat zij hun bonen branden in het land van herkomst. Dit is baanbrekend in de koffiewereld. Zo houd je de productie en dus de inkomsten in het land waar de koffie vandaan komt. Buiten het verhaal achter de koffie is de smaak van de koffie spot on, dus was de keuze snel gemaakt! De koffie die je bij ons drinkt kun je ook kopen! In de zaak leggen wij onze klanten ook veel uit over de koffiesoorten die wij schenken, wij gaan echt de diepte in met onze koffie.”

Wat vind je leuk aan het hebben van je eigen koffiezaak en gallery?

”Mijn vaste klantenkring die ik heb opgebouwd. En ik krijg ook echt wel een kick als m’n zaak vol zit, dit gevoel is bijna verslavend te noemen. Wanneer je mensen ziet genieten van de koffie, geeft dit een groot gevoel van voldoening. Bij mij gaat het niet perse om het ondernemen in het algemeen, maar bij mij gaat het echt om de koffie waarvoor ik een passie heb en dit graag wil delen met andere.”

Welke tips wil je startende horeca ondernemers geven?

”Ik zou ze als tip willen geven dat je duidelijk moet uitzoeken waar jouw passie ligt. Daarnaast moet je een doorzettingsvermogen hebben waar je u tegen zegt en je niet bang laten maken door de mening van anderen wanneer je iets voor jezelf wilt opzetten. Je moet er zelf in geloven. En tot slot: ”Success brings sacrifice” – Rakim.”

Welke toekomst plannen heb je met Day made?

”Ik ga in de toekomst meer ‘cuppings’ organiseren, waarbij klanten verschillende smaakprofielen leren herkennen van koffie uit verschillende landen. Dus mocht je dit interessant vinden houdt Day made in de gaten!”

Meer weten over Naraisa en Day made? Volg hier Day Made op Instagram en Facebook.

Ook benieuwd naar de tattoo shop Blackrose Tattoo & Wise kid  Tattoo van haar partner Lukasz Kies? Volg deze op instagram of bekijk de website.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op Instagram of Facebook.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply