0
Weekly Muse

Muse van de week: Katya Gabeli

Alle platenmaatschappijen en radiozenders van Nederland even opgelet: van deze talentvolle chick willen wij veel meer gaan horen! Katya Gabeli is violist, DJ en producer. Ze studeerde af aan het Conservatorium van Moskou. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam en speelt zowel in kleine underground clubs als op grote festivals, in binnen en buitenland. Afgelopen jaar trad ze op samen met Armin van Buuren in de Amsterdam Arena. We spraken Katya over haar werk als violist, haar vrije tijd en haar toekomstdromen.

Wie is Katya Gabeli?
“Ik ben violist, DJ en producer. Mijn muzikale roots liggen in de klassieke muziek, ik studeerde af aan het Conservatorium van Moskou. Echter, thuis luisterde ik naar zo goed als alles: rock, country, jazz, ga zo maar door. Op mijn 16de begon ik als radiopresentatrice. Drie jaar later mocht ik presenteren voor één van de grootste Dance/Elektronica radiostations van Rusland. Vanaf dat moment ben ik steeds meer van elektronische muziek gaan houden en draaide ik mijn eerste DJ sets. Op mijn 24ste verhuisde ik naar Nederland en heb de HBO-opleiding  Music Production & Performance gedaan aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.”

Photographer, Ralph Lemarechal. 

“Hoe goed je ook bent en hoe goed je je best ook doet, zolang je jezelf niet waardeert, gaan anderen dat ook niet doen. En dat geldt voor alles.”

Hoe ziet jouw werk eruit?
“Ik treed op als violist en DJ en combineer dit vaak in mijn set. Denk qua stijlen aan House, Techno, Drum and Bass en Dubstep. Het is grappig dat viool vaak nog heel sterk wordt geassocieerd met klassieke muziek. Juist daarom ben ik zo’n grote voorstander van het verleggen van grenzen. Viool spelen bij genres waarbij je dat niet zo snel zou verwachten, bijvoorbeeld tijdens een Techno of een Drum and Bass set.

Naast optreden, doe ik studiowerk en neem ik strijk partijen op voor verschillende producers. Ook heb ik een eigen vioolpraktijk. Je kunt bij mij terecht voor “klassieke” lessen waarin je werkt aan je techniek, maar ook geef ik les in improviseren op bijvoorbeeld Housemuziek op de elektrische viool. Viool spelen is zeker niet zo saai als je misschien zou denken”

(Geluid aan!>>)


Wat doe je in je vrije tijd?
“Ik ben een gym junkie. Sporten is goed voor je lichaam, maar ook zeker goed voor je geest. Ik (kick)boks 3-4 dagen in de week en ik hou van krachttraining. Sport is mijn therapie en mijn manier om m’n hoofd leeg te maken.

Er is nog iets wat ik in mijn vrije tijd doe, en dat is werken als vrijwilliger bij 113 (zelfmoordpreventie). Zelfmoord blijkt nog steeds een taboe onderwerp te zijn en dat maakt het vaak best lastig om erover te praten. En soms kan het dan ook te laat zijn. Ik geloof dat praten heel belangrijk is, en het heeft me persoonlijk heel vaak geholpen. Het is oké om aan iemand die je vertrouwt te vertellen dat het even niet goed met je gaat. Het is gewoon oké om even niet oké te zijn. Er is veel druk om succesvol te zijn, om te presteren op alle vlakken. Je vergelijkt jezelf met anderen en dit werkt vaak niet in je voordeel. Daarom kan een luisterend oor van iemand anders soms net dat steuntje in de rug zijn dat je op dat moment zo nodig hebt.”

Het is oké om aan iemand die je vertrouwt te vertellen dat het even niet goed met je gaat. Het is gewoon oké om even niet oké te zijn.

Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit?
Als ik een optreden heb, bereid ik me voor in mijn thuisstudio en loop ik door mijn muziekmappen heen. Dat vind ik heerlijk, want vrijwel elke track roept bij mij bepaalde associaties of herinneringen op. Zoeken naar nieuwe muziek is verslavend. De tijd vliegt vaak echt voorbij als ik zit te luisteren. Als ik geen optredens en geen vioolstudenten heb, ben ik meestal te vinden in mijn studio of zwetend in de sportschool. Of ergens op een plek in Amsterdam waar ze lekkere soja cappuccino hebben.”

Zoeken naar nieuwe muziek is verslavend. De tijd vliegt vaak echt voorbij als ik zit te luisteren.

Wat is het tofste moment wat je in je carrière hebt meegemaakt?
“Dat was een optreden met Armin van Buuren tijdens The Best Of Armin Only in de Johan Cruijff Arena. Als ik eraan terugdenk krijg ik weer kippenvel. Twee avonden achter elkaar in de uitverkochte arena, naast één van de grootste DJ’s van de wereld. Dat was bijna surrealistisch, en ik zag mezelf in een soort time-lapse, zo snel vlogen die minuten en seconden voorbij. Maar ik heb van elke seconde van die twee magische avonden intens genoten, zowel op het podium als backstage, samen met het topteam van Armin Only.”

Met welke artiest zou je nog willen samenwerken in de toekomst?
“Natuurlijk met Armin. Hij is niet alleen een fantastische producer en DJ, het is ook een fantastische muzikant. Ook Goldie staat op mijn “dream collab” lijstje. Maar misschien kan ik beter niet te veel namen noemen. Ik denk dat je sommige grote wensen beter geheim kunt houden, anders komen ze niet uit.”

Wat zijn de harde lessen die je geleerd hebt?
“Dat hoe goed je ook bent en hoe goed je je best ook doet, zolang je jezelf niet waardeert, gaan anderen dat ook niet doen. En dat geldt voor alles.”

Van welke muse zou jij graag een interview willen lezen?
Van mijn dierbare vriendin, schrijfster en coach Sanne Wurzer.

Meer weten over Katya Gabeli? Bekijk haar website, luister haar muziek op SoundCloud of volg haar op Instagram en Facebook.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op Instagram en Facebook.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Edy
    15 oktober 2018 at 14:40

    I love your job, you have a lot of talent !!!

Leave a Reply