0
Geen categorie Weekly Muse

Muse of the Week Nadieh Cuijten

Elke week zetten wij een toffe vrouw op Muse Weekly die ons inspireert. Deze week spraken wij met de inspirerende Nadieh Cuijten (31) uit Eindhoven. Het voormalige model en modestyliste zet zich met haar bedrijf Lighttown Dogs met ziel en zaligheid in voor honden met gedragsproblemen en honden die herplaatst moeten worden.  Samen met haar compagnon zetten zij een stapje extra voor mens en dier en bieden zij gepaste begeleiding aan. Wij volgen deze vrouw met een hart van goud al een tijdje op Instagram en zijn super benieuwd waar haar passie voor dieren vandaan komt, hoe zij Lighttown Dogs is begonnen en wat haar doelen voor de toekomst zijn.

Hoe is de switch van model en stylist naar hondentherapeut tot stand gekomen?

‘Ik kreeg op mijn 16e leerplicht ontzegging, omdat ik veel werkte als model en daar mijn geld mee kon verdienen. Daarnaast heb ik veel mode styling cursussen gedaan. Ik was op een gegeven moment klaar met het werk als model en stylist, ik haalde er geen voldoening meer uit. Zolang als ik mij kan herinneren heb ik een grote liefde voor dieren gehad. Als kind nam ik alle afdankertjes en zieke dieren mee naar huis tot ergernis van mijn ouders. Daarom ben ik op mijn 25e begonnen aan een opleiding aan het Helicon, omdat dit goed voelde. Ik heb toen gekozen voor de  specialisatie hond en gedrag en ben er met lof afgestudeerd. Daarna heb ik bij Calming Signs een opleiding tot hondengedragstherapeut gevolgd. In de jaren daarna volgden meerdere cursussen over voeding en gedrag. Voordat ik samen met mijn compagnon Lighttown Dogs ben begonnen heb ik een aantal jaren bij de dierenbescherming Limburg gewerkt. Hier trainde en verzorgde ik de honden. Ik deed veel verschillende klussen, van medicatie en dierenarts bezoekjes tot voeren, uitlaten en kennels schoonmaken. Ik probeerde hun verblijf in ons asiel zo prettig mogelijk te maken door te kijken naar hun individuele behoeftes.’

Hoe is Lighttown dogs tot stand gekomen?

‘Er zijn veel organisaties die dieren helpen, maar helaas worden niet alle mensen en hun honden geholpen. Het ging me aan het hart dat sommige honden aan hun lot overgelaten werden. Tijdens mijn werk voor de dierenbescherming heb ik besloten die ene persoon te zijn die het verschil wil maken voor honden zonder toekomstperspectief. Als je wil dat er echt iets verandert zal je toch echt zelf het initiatief moeten nemen. Met Lighttown Dogs herplaatsen we (ik en mijn compagnon) honden, maar ik ben ook gedragstherapeute, wij bieden ook begeleiding en coaching aan. Als jij een probleem hebt met je hond of je hond met jou dan kunje bij mij een consult boeken en gaan we het probleem aanpakken. Van uitvallen aan de lijn tot verlatingsangst je kunt voor alles bij mij terecht. De honden komen via hun baasjes bij ons terecht via social media en mond tot mond reclame. Maar ook het asiel belt ons regelmatig wanneer zij vol zitten en onze hulp kunnen gebruiken. Ik vind de nieuwe baasjes voor de honden ook via Facebook en mond tot mond reclame. Ik probeer de honden direct te plaatsen vanuit hun oude woonsituatie in een nieuw gezin, wanneer dit niet lukt vang ik de hond thuis in een aparte ruimte op.’

Wat vind je het mooiste aan je werk?

‘Het mooiste is natuurlijk als een hond een goed huis verdient en ik dit ook vind. Ik krijg zo’n mega kick als ik een match vind!! Het doet mij goed als ik dan later op huisbezoek kom en ik zie dat de hond op zijn plek is en het nieuwe baasje ook helemaal blij is.

Ik word er soms ook emotioneel van, het maakt me zo gelukkig. Ik zeg altijd: Dit is werk met een lach en een traan.

Een hond die mij aan mijn hart gaat is Bob. Hij was achtergelaten tijdenseen hittegolf op een zolderkamer zonder frisse lucht en hij leefde in zijn eigen uitwerpselen. Nadat we hem gehaald hadden zat ik met een hond in huis waar ik geen plaats voor had. Ik heb zelf ook dieren en wist niet of dit zou matchen en bovendien was Bob al erg gestresst, hij had rust nodig. Ik heb asiels gebeld en andere opvang maar niemand kon of wilde mij helpen. Ik kon het niet geloven dat er niemand was die deze hond wilde helpen. Ik heb Bob toen 2 keer in een gezin geplaatst, maar ik kreeg Bob helaas steeds terug omdat het toch geen goede match bleek te zijn. Bij het derde gezin was het raak! Zij bleken de perfecte match te zijn en Bob woont al meer dan een jaar bij hen.Ondertussen ben ik al twee keer op bezoek geweest en is er een bijzondere vriendschap ontstaan tussen de baasjes en mij . Bob heeft nu een fijn leven en is onmisbaar geworden voor zijn baasjes. Hij is helemaal opgeknapt en super gelukkig nu.

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

‘ Met Lighttown Dogs willen wij graag kleinschalig blijven zodat wij de juiste aandacht en begeleiding aan baas en hond mee kunnen geven.’ 

Wij vinden het belangrijk om het adoptieproces van begin tot einde in goede banen te leiden. Wij willen net dat stapje extra zetten. Wij vinden het heel belangrijk dat mensen beseffen wat adoptie inhoud.

‘Er kunnen altijd puntjes zijn waar aan gewerkt moet worden en als niemand je helpt kan dat heel overweldigend zijn. Met simpele tips kunnen wij er voor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Met onze therapie en coaching willen we in een rechte lijn omhoog blijven gaan. Ik wil er voor zorgen dat de honden niet herplaatst hoeven te worden door baasjes te helpen hun honden beter te begrijpen zodat mens en dier in harmonie samen kunnen leven. Honden uit het asiel houden, dat is mijn grootste doel.

Meer weten over Nadieh en Lighttown Dogs? Bekijk hier de Facebook en Instagram van Lighttown DogsOp Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op Instagram of Facebook.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply