0
Weekly Muse

Muse van de week: Faya Pijpers

Deze jonge onderneemster begon een half jaar geleden haar eigen webshop genaamd Van Faya. Faya Pijpers (22 jaar) ontwerpt en creëert zelf haar producten. Op haar webshop vind je belt bags, mini wallets en paspoort covers met allerlei dierenprints.

We vinden het ontzettend knap hoe Faya naast haar studie en werk bezig is met het ontwerpen van eigen producten en het runnen van een eigen webshop. En vroegen haar hoe ze dit allemaal doet.

Wie is Faya Pijpers?
“Ik ben Faya, 22 jaar en naast student en marketeer sinds een half jaar óók ondernemer. Na het afronden van mijn HBO-studie was ik nog niet van plan om fulltime te gaan werken. Inmiddels ben ik gestart met een nieuwe studie, werk ik parttime en heb ik tijd om te starten met iets waar ik al heel lang van droom: mijn eigen webshop.”

Hoe ben je op het idee gekomen om met Van Faya te starten?
“Van kleins af aan roep ik al dat ik een eigen bedrijf wil. Op mijn twaalfde schreef ik hele bedrijfsplannen; iedere vakantie had ik een plan voor een ander bedrijf. En bij alles wat ik tof vond dacht ik dit kan ik ook, maar dan leuker, goedkoper en beter.

Tijdens mijn opleiding Small Business & Retail Management bedacht ik dat mijn eigen bedrijf een webshop moest worden. Afstuderen bij Mijnwebwinkel (aanbieder van webshop software) was daarom een logische keuze. Iedere dag zag ik de mooiste webwinkels voorbij komen en bleef ik denken ‘’dit wil ik ook’’.

Toen mijn moeder vorig jaar een tassencursus startte en ik met haar mee op pad ging om leer uit te zoeken, viel mijn oog op leervellen met dierenprints. Dit is vet, dacht ik. Ik wil zelf ook iets maken. Thuis ben ik op papier patronen gaan tekenen. Mijn moeder hielp me en samen zijn we naar Atelier Sproet gegaan om een portemonnee, paspoorthoes en heuptas in elkaar te zetten. En met succes, want toen ik dit op Instagram deelde kreeg ik ontzettend veel leuke reacties. Toen wist ik dat ik hier meer mee kon gaan doen.

Eind mei 2018 is het dan eindelijk zo ver: ik startte mijn webshop www.vanfaya.nl, waarbij ik zelfgemaakte leren producten verkoop en waardoor ik ein-de-lijk mijn eigen bedrijf heb.”

Hoe ziet jouw werk voor Van Faya eruit?
“Alle producten die ik verkoop zijn handgemaakt. Om aan materialen te komen ga ik eerst naar de groothandel voor het inkopen van leer en het zoeken van bijpassende garen. Als ik weer thuis ben ga ik aan de slag. Ik snijd het leer, sommige delen moet ik plakken en schilderen of voorzien van een drukknoop, en daarna stikt mijn moeder ze.

Ik tel de nieuwe voorraad, maak foto’s voor Instagram en plaats het op de webshop. En dan is het eigenlijk wachten tot er een bestelling binnenkomt. Af en toe adverteer ik via Instagram maar ik heb gemerkt dat mond tot mond reclame eigenlijk nog beter werkt. Mijn vrienden en vriendinnen zijn allemaal super enthousiast en promoten mijn bedrijf bij iedereen, super lief!”

“Ik las laatst de quote ‘‘make what you want to buy yourself, and other people will probably want it too’’ en dat omschrijft eigenlijk precies wat ik doe. Ik ben m’n eigen doelgroep en dat maakt het daarmee erg makkelijk.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Een webshop runnen ;-). Maar ik merk dat vooral het opzetten van de webshop en het maken van een nieuwe collectie veel werk kost. Daarbuiten is het vooral bestellingen inpakken en op de post doen. De voorraad wordt daarbij automatisch aangepast dus daar heb ik verder geen omkijken meer naar. Dus naast Van Faya heb ik nog genóég tijd voor andere dingen.”

 

Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit?
“Iedere ochtend check ik of ik een bestelling binnen heb. Zo ja, dan pak ik het in voordat ik de trein naar Oss pak. Ik werk op de marketingafdeling van Mijnwebwinkel en ben daardoor veel in contact met andere webwinkeliers. Na werk doe ik bestellingen op de post en laat ik de klant weten dat de bestelling onderweg is. Soms werk ik ’s avonds nog aan Van Faya (administratie, Instagramfoto’s plaatsen) maar meestal gaan dit soort dingen gemakkelijk ‘tussendoor’. Ik heb een heel sociaal leven dus bijna iedere avond zit ook volgepland met dingen die niets met de webshop te maken hebben.”

Wat zijn de harde lessen die je geleerd hebt?
“Na een half jaar Van Faya kan ik nog niet echt spreken van harde lessen. Wel zijn er een aantal valkuilen: ik ben zo enthousiast dat ik steeds nieuwe producten wil maken, terwijl ik eigenlijk nog genoeg voorraad heb liggen. Natuurlijk is het niet slecht om steeds te vernieuwen, maar ik moet eerst geld verdiend hebben voordat ik nieuwe materialen moet gaan kopen. Anders krijg je nooit een gezond bedrijf. Maar door m’n enthousiasme is dat nog wel eens lastig.”

Welk inzicht zou je anderen willen meegeven?
“Test je product voordat je aan de slag gaat met een webshop. Vinden anderen het leuk? Als je zelf helemaal enthousiast geraakt bent over iets dan zie je vaak dingen over het hoofd. Je ideeën aan anderen voorleggen kan je echt verder helpen.”

Welke ambities heb je nog voor de toekomst?
“Ik zou graag meer willen kunnen of laten produceren, zodat ik mijn producten in winkels kan verkopen. Nu is dat nog niet rendabel, omdat het erg arbeidsintensief is. Als een winkelier er ook nog geld aan moet verdienen dan houd ik er nu niets aan over. Maar ik zou het heel tof vinden als mijn producten straks ook in unieke boetiekjes te vinden zijn. In Parijs bijvoorbeeld…”

Wie of wat geeft jou inspiratie?
“Eigenlijk kan ik overal wel inspiratie vandaan halen. De belt bag heb ik gemaakt nadat ik op Pinterest een aantal toffe heuptassen zag en dacht: dat is eigenlijk een vergrote versie van de mini wallet. En laatst was ik met mijn moeder in Parijs en daar heb ik samen met haar inspiratie opgedaan bij Galleries Lafayette. Wat ik daar veel zag waren ronde tassen en tassen met een pasjesvak aan de achterkant. Het makkelijke is dat ikzelf tot m’n doelgroep behoor, en dus kan maken wat ík mooi vind.”

Meer weten over Faya? Bekijk hier de webshop Van Faya en haar instagram account.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op Instagram of Facebook.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Bethany
    30 oktober 2018 at 21:28

    Wat een tof artikel is het geworden en super inspirerend. Ik heb de Cheetah beltbag in juni besteld bij Van Faya en ik ben er nog steeds superblij mee. Ga zo door, Faya! Liefs, Bethany

Leave a Reply