0
Weekly Muse

Muse of the Week: Gina Doekhie

Deze week hebben wij een super speciale muse, Gina Doekhie (31) uit Den Haag. Gina is in 2017 verkozen tot een van de meest inspirerende vrouwen van Nederland. Ze was eerder te zien bij Koffietijd en werd geïnterviewd door de Marie Claire over haar werk als digitaal forensisch rechercheur voor Fox- it, waar ze cybercriminelen opspoort voor bedrijven in het binnen- en buitenland.  Daarnaast geeft ze voorlichting op scholen hoe het is om in de ICT te werken. Hoe tof!

Je werkt als Forensisch expert voor FOX it. Wat doet een forensisch ICT expert precies?

”Ik spoor cybercriminelen op voor bedrijven.”

Wij zijn een soort digitale brandweer. Als er brand is rukken we uit.

” We pakken letterlijk onze uitruk koffers uit het lab en gaan de digitale brand blussen. De schade van een digitale aanval kan nog vele malen groter zijn dan een echte brand, het is daarom van belang dat wij zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Doordat er systemen plat liggen kan het personeel van een bedrijf niet werken en lopen zij geld mis. Daarnaast werk ik aan zaken waarbij er sprake is van fraude: financiële fraude, integriteitsfraude, identiteitsfraude en CEO fraude. Bij CEO fraude worden er vanuit de email van de CEO phishing mails verstuurd waarbij er geld wordt afgetroggeld bij de ontvanger. Tijdens een onderzoek krijgen wij toegang van het bedrijf tot systemen zoals laptops en telefoons waardoor wij onderzoek kunnen doen. Daarnaast ben ik ook sinds 2017 gerechtelijk deskundige, ik geef hierbij ondersteuning bij digitale bewijsstukken en kan de rechter mij vragen stellen.”

Hoe kom je er bij om dit werk te gaan doen?

”Ik vind het gaaf om te programmeren dat is de reden waarom ik ook artificial intelligence ben gaan studeren. Alles wat ik heb geleerd tijdens mijn studie artificial intelligence en de master forensic intelligence komt samen in mijn werk als digitaal forensisch rechercheur.”

Wat zijn de moeilijke momenten in jouw werkveld?

”Er zijn zeker wel moeilijke momenten, want ik ben vrouw in een mannenwereld. Soms heb ik het gevoel dat ik mij vaker of meer moet bewijzen. Maar ik krijg ook leuke reacties als ik naar klanten ga, omdat ze dan meestal een man verwachten.”

Waarom denk je dat er nog niet zo veel vrouwen in de ICT werken? En hoe vind je dat?

”Ik vind dit altijd een interessant onderwerp. Ik denk dat vrouwen een verkeerd beeld hebben van werken in de ICT.  De ICT moet af van het stoffig imago. Ik wil vrouwen graag laten zien dat het werk in de ICT juist tof is. Er zijn in deze sector veel leuke goedbetaalde banen met goede arbeidsvoorwaarden. Daar vertel ik graag over om andere vrouwen te enthousiasmeren. Daarom geef ik ook voorlichting op middelbare scholen en geef ik gastcolleges ophogescholen en universiteiten. Daarnaast organiseren wij bij Fox-it meeloopdagen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag van jou er uit?

”Elke dag is anders, dat maakt mijn werk ook leuk en spannend. Je moet bereid zijn om veel onderweg te zijn. Ik heb daarom ook een auto van de zaak, omdat ik vaak naar klanten toe moet. Op dit moment lopen er 6 à 7 zaken tegelijk waar ik aan werk. Soms werken wij ook in het weekend, mocht de klant erom vragen.”

Wat vind jij het leukste aan je werk?

”Ik vind het leukste aan het werk dat het heel divers is: Het doen van onderzoek, rapporteren, budgettering, laptops uit elkaar halen (dan maak ik een kopie van de hard schijf), dat maakt het werk leuk. En elke zaak is anders. Je doet vaak een onderzoek van een week. Maar bij een onderzoek naar een hack van een groot bedrijf zitten wij er soms maanden. Wij werken ook voor bedrijven in het buitenland, dus soms moeten wij daarheen.”
Welke vrouwen inspireren jou?
”Mijn moeder en zussen inspireren mij. Mijn Moeder en mijn vader zijn van Suriname naar Nederland gekomen en hebben hier een goed leven voor ons opgebouwd. Mijn twee zussen en ik hebben alle 3 hele toffe banen, wij zijn hoog opgeleid en wij hebben het goed voor elkaar. We werden vroeger gestimuleerd maar ook vrij gelaten in onze toekomst keuzes. Mijn oudste zus is criminoloog. Die is nu aan het promoveren en zij geeft les op de universiteit in Leiden. En mijn andere zusje is raketgeleerde en woont in Frans Guyana en lanceert de raketten (Europese basis) van Kourou. Zij is verantwoordelijk voor de hoofdmotor van de raket Ariane 5.”

Wat zijn jouw toekomstdromen?

”Ik ben net gepromoveerd naar projectmanager.  Dit betekent dat ik nog steeds groei en mijzelf ontwikkel. Voorlopig zit ik nog op mijn plek en ga ik elke dag met plezier naar werk. Mijn doel is om projectmanager bij een grote zaak te zijn.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply