0
Weekly Muse

Muse of the Week: Sophie Kiela

Een nieuwe week, een nieuwe geweldige vrouw in de spotlight. Deze week spraken wij inspirerende Sophie Kiela (29 jaar). Sophie is van oorsprong biotechnicus, maar richt zich tegenwoordig volledig op de kunst van het preparen van dieren bij de Museumwinkel in Nijmegen waar zij ook mede eigenaar van is! Vanuit hun eigen atelier achter de winkel zet zij dieren op, die op een natuurlijke manier zijn gestorven. Zij zit inmiddels al sinds 2005 in het vak en behoort ze tot de top van Nederland. In 2015 behaalde zij de titel Nederlands kampioen tijdens de Nederlandse kampioenschappen prepareren met haar opgezette vogel (Inca Kaketoe)!  En ze heeft samen met twee collega preparateurs meegedaan aan de Europese kampioenschappen in 2018 waar zij de prijs voor het meest artistieke en creatieve gezamenlijke stuk binnen sleepten! Wij wilden alles weten over haar bijzondere beroep, de reacties van de buitenwereld en hoe zij een goede balans houdt tussen werk en privé.

Hoe kom je er bij om Taxidermist te wor­den?

”Het is begonnen als een uit de hand gelopen hobby. Toen ik jong was ben ik begonnen met het verzamelen van schedels. Op een gegeven moment vond ik dit zo interessant dat ik mij er in wilde verdiepen. Ik ben toen opzoek gegaan naar een taxidermist die mij huidpreparaten kon leren maken, toen ben ik terecht gekomen bij Erwin van Zoelen, die mij de kneepjes van het vak heeft geleerd. Ik was toen 17 jaar. Ik ben nu inmiddels al 12 jaar taxidermist.” 

Zijn er speciale opleiding tot taxidermist?

”Er zijn zeker opleidingen tot Taxidermist. Die opleidingen duren gemiddeld een half jaar. Er zijn ook veel workshops die je kunt volgen als je interesse hebt in taxidermie. Opleidingen van een dag kunt je ook bij ons in de Museumwinkel volgen. Daar leer je de basisbeginsels.”

‘Het duurt echter jaren en vele uren voordat je een bepaalde kwaliteit hebt bereikt.’

Krijg je wel eens negatieve reacties op je werk? Bijvoorbeeld van di­erenactivisten?

”Toen de Museumwinkel net open ging hebben we wel eens negatieve reacties gehad van mensen. Totdat je mensen uitlegt dat het uit dierentuinen overleden dieren zijn en hoe we ermee omgaan. Vaak bedaren ze dan wel weer gezien het een verantwoorde herkomst heeft. Alle dieren zijn een natuurlijke dood gestorven.”

Welke eigenschappen heb je nodig om goed te zijn in dit wer­k?

”Voor dit werk heb je veel doorzettingsvermogen nodig, moet je perfectionistisch zijn, een oog voor detail hebben, een vaste hand  en een gevoel voor anatomie hebben.”

Wat vind je het leu­kste aan je werk?

”Het leukste van dit werk vind ik de variatie. De ene dag zet je een flamingo op een andere dag een wezel of buizerd bijv. Ik richt mij persoonlijk voornamelijk op het prepareren van kleine en grote vogels en soms zet zij zoogdieren op van klein formaat tot maat vos.”

Hoe houdt je goede balans tussen je werk en je privé?

”Ik ben privé af en toe nog bezig met mn werk, omdat het ook een passie is. Toch probeer ik de weekenden “werkvrij” te houden  om zo echt tot rust te komen. In mijn vrije tijd ga ik graag uiteten en spreek ik graag af met vrienden. Ik ben net verhuisd dus ik hou mij nu veel bezig met mijn interieur en tuin.”

Meer weten? Volg De Museumwinkel op instagram! Of bezoek de webshop.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op instagram.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply