0
Weekly Muse

Muse of the Week: Modeontwerpster Evana Kuik

Deze week hebben wij een super inspirerende en creatieve muse: modeontwerpster en onderneemster Evana Kuik (29) uit Rotterdam. Het gaat momenteel heel goed met haar, maar ze heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ze kreeg klachten die leken op een burn out en werd steeds weggestuurd door de doktoren. Na uitgebreid onderzoek bleek ze diffuse systemische sclerose te hebben, een dodelijke auto immuunziekte. Je kunt Evana kennen van haar video serie voor Linda.tv. In deze ontroerende serie ‘Leef!’ nam zij de kijkers mee in haar strijd tegen haar ziekte en kreeg je een inkijkje in haar privéleven. Ze koos er voor haar ziekte verloop te delen met de wereld om alles te kunnen verwerken en om aandacht te vragen voor deze zeldzame ziekte. Na de chemo behandelingen en een stamceltransplantatie gaat het nu een stuk beter met haar. Ze heeft haar carrière weer opgepakt en ze is druk met haar eigen modelabel EVAN menswear en haar concept store Inconcept in Rotterdam die zij samen met haar ouders heeft. Wij vinden haar een echte muse, omdat ze ondanks alle tegenslagen haar droom nooit uit het oog is verloren en zich inzet voor de dakloze mensen in Rotterdam, wij vonden het daarom te gek dat wij haar mochten interviewen. Wij spraken haar over haar ziekte verloop, hoe het nu met haar gaat en haar modelijn en winkel Inconcept.

Hoe gaat het nu met je?

​”Het is nu bijna 2 jaar geleden dat mijn zware behandeling begon. Ik had toen niet verwacht dat mijn lichaam op deze manier zou herstellen. Want dat heeft het inderdaad gedaan! Elke periode van 3 maanden na de behandeling tot nu was een rollercoaster van veranderingen. Mijn lichaam bleef herstellen en ik kreeg steeds meer dingen terug die ik verloren was. Mobiliteit, het kunnen werken, sporten en het kunnen zorgen voor mijzelf. Allemaal belangrijke aspecten voor een kwalitatief mooi leven.”

Hoe is het om op zo’n jonge leeftijd met je sterfelijkheid geconfronteerd te worden?

”​Gelukkig ben ik nooit bang geweest voor de dood, voor pijn of voor het omgaan met moeilijke situaties. Sterker nog ik weet niet beter dan dat ik vanaf mijn jongere jaren al veel moeilijke situaties moest meemaken met mijzelf en daardoor ook in relatie met anderen en school etc. Wat wel veranderde is de survival modus waar je onbewust in beland. Een modus waarin je zoveel pijn hebt, dat je gedachten op mute gaan en je aan niks anders kan denken dan vechten en overleven.”

”Elke dag was hetzelfde, opstaan, overleven, slapen en alles draaide om behandelingen en afspraken rondom mijn ziekte. Een tijd die ondanks het contrast met het leven dat ik ervoor leefde toch nog vrij snel ging.”

Heb je een andere kijk op het leven gekregen door je ziekte?

”Mijn kijk op het leven is niet heel erg veranderd, maar ik heb wel veel bijgeleerd en mij ontwikkeld als persoon. Dat kun je vooral zien aan het minder willen stressen, andere oplossingen te zoeken en dingen sneller te kunnen loslaten. Sommige dingen of gebeurtenissen zijn niet zo belangrijk meer en hierin durf ik nu meer voor mijzelf te kiezen. Waar het vroeger altijd ging om het pleasen van een ander, heb ik nu meer geleerd om te kijken of ik het erbij wil hebben en of ik er energie voor heb. Ik ben nog steeds een gever, en vind het mooiste als ik een ander gelukkig of blij kan maken, maar het moet niet ten koste gaan van mijn gezondheid of stabiliteit.”

Je hebt een super toffe concept store samen met je ouders. Hoe is het om Inconcept samen met je ouders te runnen?

​”Met mijn ouders samenwerken doe ik al bijna 5 jaar, en ik weet niet beter dan dat zij altijd samen een bedrijf hebben gehad. Ik zie hun drive, creativiteit en zakelijkheid als voorbeeld. Toen ik tegen dit pand aan liep, was ik eigenlijk op zoek naar iets kleins voor mijn eigen label. De droom om een concept als Inconcept uit te werken lag pas tien jaar verder, nadat ik een naam had kunnen maken met EVANS menswear en mijn doelen daarin had behaald. Maar dat pand, het schreeuwde mijn naam en ik was meteen verkocht. Ik zag meteen alles voor mij hoe het ingericht zou kunnen worden en wat er allemaal voor de klant te doen kon zijn. Het plan was alleen zo groot dat ik wist dat ik dat niet alleen kon. Ik had input nodig van derden en daarom belde ik mijn ouders om te kijken of zij hierin iets wilden betekenen. Met familie of vrienden samenwerken is niet altijd makkelijk en er ontstaan natuurlijk ook wel eens spanningen, maar het heeft ook weer wat moois en dankbaars. Wat ik al zei, ik kom uit een gezin met eigenwijze ondernemers, en ik weet niet beter dan dat het altijd draaide om werk en risico’s nemen. Natuurlijk mis je daarin een bepaalde warmte en intimiteit, maar ondanks dat ben ik hierdoor wel geworden wie ik nu ben.”

Je maakt inmiddels kleding voor mannen, vrouwen en kinderen. Wat is jouw ultieme toekomstdroom voor je modelijn?

”Mijn ultieme droom is om mijn collecties uit te breiden naar een hele lifestyle brand, met mode, kunst, interieur, literatuur etc, met mode als hoofdzaak.”

”Hierin wil ik een wereld creëren die een inspirerende boodschap heeft. Hiermee wil ik mensen inspireren om hun dromen na te jagen. Wanneer ik daarin success kan behalen, hoop ik met dat geld grote projecten op te zetten voor dakloze kinderen, campussen te bouwen en scholing te geven.”

”Daarvoor is veel geld nodig en moet ik zeker nog heel erg veel leren. Maar er komt een dag dat ik de wereld wat terug kan gaan geven en mijn vechtlust kan overbrengen op andere jongeren.”

Wie zou jij graag willen kleden?

”Er zijn heel veel mensen die ik wel zou willen kleden, maar voornamelijk mensen die ik met mijn kleding iets extra’s kan geven. Een lach, meer zekerheid of een identiteit waarbij zij zich fijn voelen. Wie het draagt maakt dan niet echt uit, als het maar gedragen wordt met liefde.”

Wie inspireert jou?

”​Mijn inspiratie komt voort uit veel verschillende dingen, maar niet echt personen. God inspireert mij elke dag om mijn hart te volgen, te zijn wie ik ben en altijd te blijven dromen. Daarnaast ligt mijn inspiratie voornamelijk bij de jeugd en wat hen beweegt, hoe zij naar dingen kijken en wat de veranderingen zijn ten opzichte van vroeger. Voor mij kan elk gesprek, een blik of een toevallige ontmoeting inspirerend zijn, en zijn er veel mensen die mooie dingen doen in het leven.”

Meer weten? Volg Evana Kuik , haar label Evan Menswear en Inconcept store op instagram! Of bekijk haar websites: http://inconcept.nl en http://evan-menswear.com 

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op instagram. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply