0
Weekly Muse

Muse of the week: Tegeïst Fekre

Deze week is danseres Tegeïst Fekre (28 jaar) onze muse. Deze knappe en getalenteerde danseres met Nederlandse en Ethiopische roots kun je kennen als één van de professionele danseressen van Bizzey en is de choreograaf van al zijn shows. Wat veel mensen niet weten is dat ze al veel heeft gewerkt met internationale artiesten zoals French Montana, Daddy Yankee, Dinah Jane, Hadise (Turkije) en Wayne Wonder. Wij spraken haar over haar carrière, hoe ze zorgt voor een goede balans tussen spanning en ontspanning, hoe ze omgaat met tegenslagen, haar dromen om ontwikkelingshulp in Ethiopie te doen en voor welke artiesten ze nog graag wil werken in de toekomst.

Op welk moment in je leven raakte je in dans geïnteresseerd ?

”Ik ben altijd een creatieveling geweest, maar dat was zo breed dat ik niet wist waar mijn interesse precies lag. Toen ik 6 jaar was ging ik op ballet. Dat bleek echter geen succes te zijn, want ik was véél te verlegen. Al snel stopte ik met ballet en probeerde ik andere soorten sport uit, maar dat ik een passie voor muziek en dans had was al wel duidelijk. Ik luisterde en keek heel de dag naar Michael Jackson en R&B en hiphop videoclips. Toen ik 12 jaar was ging ik op streetdance. Ik mocht elke keer een niveau hoger dansen, waardoor ik erachter kwam dat ik best goed was in dansen. Toen ik 16 werd wist ik dat ik er echt mijn werk van wilde maken. Toen wisselde ik van dansschool en kwam ik in contact met hiphop als dansstijl en dat heeft alles voor mij veranderd.”

Vervolgens ben je een dansopleiding gaan volgen. Hoe heb je dit ervaren? 

”Ik ging naar de dansopleiding toen ik 18 was. Dit was een dansopleiding die specifiek gericht was op de urban dansstijlen (popping, locking, breakdance en hiphop). Daarnaast kreeg ik ook gewoon ander stijlen als ballet, jazz en tap.”

 ”Ik heb de dansopleiding ervaren als een rollercoaster. Ik was een heel verlegen meid die best wat bagage had en ik had veel moeite om mijzelf open te stellen. Op mijn dansopleiding werd dat wel van je gevraagd en dat was heel confronterend voor mij.’’

”Daardoor heb ik ook niet alles gegeven wat ik kon tijdens de opleiding, terwijl ik wel heel gepassioneerd was. Toch had ik het niet anders gewild, de opleiding heeft me veel gegeven en zeker doen groeien.”

Heb je veel tegenslagen gehad in je carriere?

”Ja, ik ben offcourse, vaak afgewezen. Dat is iets wat bijna elke danser meemaakt. Wil je dit wereldje in, moet je een hele dikke huid hebben, negen van de tien keer krijg je een ‘NEE’, en daar moet je tegen kunnen. Natuurlijk was dit elke keer een klap toen ik jonger was, maar het heeft me nooit tegengehouden verder te gaan. Toen ik net afgestudeerd was, was ik 22 jaar en in die tijd kwamen kleine’ danseressen nauwelijks aan het werk. Ik kreeg daarom ook heel vaak een “nee” vanwege mijn lengte en dat was heel erg frustrerend. Vooral omdat het iets is waar je niets aan kan doen, terwijl je misschien wel goed genoeg was. Gelukkig zijn de tijden veranderd en ben ik nu al een paar jaar aan het werk als danseres en kan ik ervan leven.”

Je bent nu op tour met Bizzey, hoe is dit om te doen?

”Ik werk met Bizzey sinds hij solo is gegaan en 1,5 jaar geleden zijn we begonnen met touren. Dit bevalt me heel erg goed. Het is hard werken, vooral in de zomerperiode waarin we bijna alle festivals afgaan en soms 4 of 5 shows op een dag hebben. Maar we hebben een super leuk team en het is meer dan alleen werk geworden. Ik choreografeer alle shows voor Bizzey en daarnaast neemt hij me altijd mee in andere projecten van hem of verwijst hij mensen aan mij door. Dus op dat gebied biedt het mij zeker kansen.”

Hoe hou je de balans tussen spanning en ontspanning?

”De balans tussen spanning en ontspanning vinden vind ik altijd heel moeilijk. Voor mijn gevoel mag ik niet stil zitten, want dat voelt nutteloos. Nu probeer ik daar een beetje van af te stappen, omdat ik merk dat ontspanning ook echt super belangrijk is en dat je echt momenten moet vinden om rust te pakken. Dat doe ik bijvoorbeeld door andere dingen te doen dan dansen. Mijn vrienden opzoeken helpt me erg bij het ontspannen, maar ook paar uur mezelf terug trekken van iedereen en gewoon niks doen, laadt me op.”

Wat is je ultieme droom?

”Ik heb veel doelen, maar die veranderen door de jaren heen. Ik heb ook doelen voor mijzelf die niks met mijn carrière te maken hebben.”

” Mijn roots liggen in Ethiopië en ik zou heel graag daar iets willen doen met ontwikkelingshulp en iets willen doen voor kinderen en jongeren zodat zij daar een betere toekomst kunnen opbouwen. Dat is iets wat ik mezelf altijd heb beloofd.”

”Iets wat ik echt nog heel graag wil doenals danseres is op wereldtournee gaan met een grote artiest. Artiesten waar ik graag voor zou willen dansen zijn Usher en Chris Brown. Het werk van hun choreografen is heel dope en deze artiesten zijn zelf goede performers en naar hun muziek luister ik graag. Ook zou ik graag voor old school hiphop artiesten willen dansen zoals voor P diddy (die elk jaar een reunion tour doet). Dat is de muziek waarmee ik ben opgegroeid. ”

Meer weten? Volg Tegeïst Fekre op instagram!

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg MuseWeekly op instagram. 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply