0
Weekly Muse

Muse of the week: Lisa Stel

Deze week zetten we de geboren en getogen Amsterdammer Lisa Stel op een voetstuk. Ze studeerde klinische neuropsychologie aan de UvA, maar sloeg zes jaar geleden een ander pad in toen zij haar blog ‘Lisa goes Vegan’ begon. Ze besloot  full-time aan de slag te gaan voor haar eigen bedrijf. Met haar website, presentaties en boeken hoopt zij mensen te inspireren om (vaker) plantaardig te eten en bewuste keuzes te maken.

Hoe ben je zelf  vegan geworden?

”Het begon allemaal ruim 6 jaar geleden, toen ik mij verdiepte in waar mijn voedsel vandaan komt. Na onthutsende ontdekkingen besloot ik voor de dieren, het milieu en mijn gezondheid het roer om te gooien. Ik wilde minder vlees eten en begon steeds meer van de plantaardige keuken te genieten. Gaandeweg voelde deze manier van eten zo goed, dat ik niet anders meer wilde. Ik heb stap voor stap mijn voedingspatroon aangepast en dit ook doorgetrokken naar andere keuzes in mijn leven (denk aan kleding, cosmetica en huishoudelijke artikelen) In het beginnen was het even een omschakeling, maar het duurde niet lang voordat ik de smaak te pakken had. Het is zoveel makkelijker en leuker dan je denkt!”

Merkte je verschil in je lijf en geest toen je vegan bent gaan eten?

”Jazeker. Veganisme is voor mij een mooie, bewuste levensstijl die allerlei voordelen met zich meebrengt. Sinds ik plantaardig eet voel ik mij fysiek een stuk beter; ik stuiter van de energie, slaap goed en voel me fitter.”

” Maar ook mentaal is het een voordeel; het geeft mij rust om te weten dat ik met mijn keuzes bijdraag aan een goede gezondheid, dierenwelzijn en onze planeet.”

Je hebt net een te gek nieuw kookboek uitgebracht vol met lekkere vegan gerechten.
Hoe ben je er bij gekomen om een een kookboek te gaan schrijven? 

”Wat lief dank! Op mijn website kun je heel veel informatie, tips en recepten vinden maar alles staat los van elkaar. Het is dus even zoeken. In mijn boeken kun je niet alleen recepten, maar ook veel informatie, praktische tips en persoonlijke verhalen vinden, alles bij elkaar. Dat leest veel lekkerder en is ook nog eens leuk om aan iemand anders te geven. Want het leukste is lekker eten en bewuste keuzes samen te delen.”

Waarom vegan comfortfood?

”Nog geregeld krijg ik de vraag; ‘Eet jij vegan? Maar wat eet je dan wel?’ te horen. Voor mijn tweede boek heb ik daarom voor het thema comfortfood gekozen omdat ik wil laten zien dat plantaardig eten veel meer is dan rauwkost en salades. De plantaardige keuken heeft zoveel te bieden; denk aan pasta’s, ovenschotels, burgers, wraps, pannenkoeken en allerlei zoetigheden. Je kan het zo gek niet bedenken en er bestaat een vegan variant van. In dit boek staan dus veel recepten die makkelijk te maken zijn en bij veel mensen in de smaak vallen.”

Welke tips wil je beginnende vegans geven?

”Allereerst: super tof dat je vaker plantaardig gaat eten! Om teleurstellingen te voorkomen is het handig om het stapsgewijs op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat je jezelf tijd gunt om te wennen aan deze heerlijke manier van eten. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van het proces. Begin met lekkere vegan gerechten uit jouw favoriete keuken en doe het samen met een vriend of vriendin. Organiseer een gezellig avondje en ga samen de keuken in!”

Zijn er plannen voor een vervolg boek?

”Dat is grappig dat je dat vraagt. De gedachte ‘welk thema wordt het volgende boek?’ ging al meteen, de dag nadat mijn tweede boek uitkwam, door mijn hoofd. Ik denk dat ik nog wel 100 boeken kan schrijven met de ideeën die ik heb. Maar ik ga mij de komende tijd richten op het verduurzamen van grotere bedrijven en wellicht komt er volgend jaar een nieuw boek wat meer de diepte in gaat over de vegan lifestyle.”

Welke vrouwen inspireren jou?

”Ik word door zoveel verschillende vrouwen geïnspireerd. Mijn moeder inspireert mij dagelijks met haar nuchtere kijk op het leven en haar doorzettingsvermogen. De liefde voor dieren en de natuur heb ik van haar gekregen.

Veder ben ik absoluut geen ondernemer van nature, dit heb ik echt moeten leren de afgelopen jaren. Ik heb allerlei dingen uitgeprobeerd en ‘al doende leert men’. Ik vind bijvoorbeeld Ella van @deliciouslyella en Madeleine Daria van @dariadaria beide heel inspirerend. Door hun eerlijkheid en transparantie heb ik geleerd dat het meer dan oké is om fouten te maken. Uiteindelijk helpen die je alleen verder.”

Meer weten over Lisa? Volg haar op instagram: @lisagoesvegan of bekijk haar website.
Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

Fotografie: Silvia Falcomer

Vindt hieronder een recept uit het nieuwe kookboek van Lisa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply