0
Weekly Muse

Muse of the week: Mirjam Manusama


Beauty, brains and a whole lot of creativity. De 27 jarige Mirjam Manusama uit Rotterdam heeft het allemaal. Ze is het schoolvoorbeeld van een creatieve duizendpoot. Onder de naam Atelier Mirjam Manusama ontwerpt ze kleding, tattoo’s en ze is kunstenaar. Via de wondere wereld van het world wide web zijn wij in contact gekomen met dit multi talent, dat wij dolgraag wilden interviewen! Wij vroegen ons af hoe iemand met zo veel verschillende talenten haar dagen indeelt, haar Molukse roots, hoe ze met haar kunst het taboe rondom de vagina doorbreekt en wat wij in de toekomst nog van deze veelzijdige vrouw mogen verwachten.

Naast je kunst en modelijn tattoeer je ook nog! Er zitten maar 24 uur in 1 dag, hoe combineer je dit allemaal?

”Haha, dat er maar 24 uur in één dag zit daar heb ik inderdaad nog al moeite mee! Door de jaren heen ben ik steeds meer gaan tekenen omdat ik natuurlijk al veel tekende als fashion designer. Ik voelde al langer kriebels om te gaan tatoeëren, want ik heb zelf ook veel tattoo’s. Vorig jaar heb ik een tattoo machine gekocht en ben ik op mezelf en mijn vrienden gaan oefenen. Maar omdat ik met zóveel dingen tegelijk bezig was, raakte ik alle focus kwijt en ben ik voor nu gestopt met tatoeëren, wel maak ik nog tattoo designs! Voor mij is het belangrijk mij te focussen op maximaal 1 of 2 dingen zodat ik mij daar verder in kan ontwikkelen.

Waar komt al die creativiteit vandaan?

”Als kind werd mijn creativiteit al gestimuleerd op de Vrije School en bij ons thuis was er ook geen gebrek aan creativiteit! Er werd veel tijd en aandacht besteed om ons als kind op een creatieve manier te uiten door middel van schilderen, tekenen en handwerkjes. Ik was rond mijn pubertijd heel erg bezig met het vinden van mijn identiteit. In mijn geval uitte zich dat in dat ik mij anders kleden en mij verzette tegen het ‘hokjes denken’. Ik ging op jonge leeftijd veel naar de grote stad, omdat ik mij hier meer thuis voelde. Dit resulteerde er in dat ik op mijn 17e van Middelburg naar Utrecht verhuisde. Ik begon aan een 4 jarige mode-maatkleding opleiding, waar ik vooral de technische kant van kleding ontwerpen leerde. Toen ik klaar was met de mode opleiding wilde ik mezelf verder ontwikkelen en ging ik naar de HKU ( Hoge school van kunsten Utrecht).”

”Door de jaren heen ben ik veel gaan tekenen. Het was voor mij vooral een tool om mij te uiten.”

”Dingen die ik ervoer, hier of op een ander energielevel kon ik vertalen in mijn tekeningen. ‘Seeing the unseen through the third eye‘ is een terugkerend thema in mijn tekeningen.”

Je hebt een Molukse achtergrond, je bent hier vorig jaar voor het eerst geweest. Heb je veel inspiratie opgedaan tijdens deze reis?

”Ik heb vorig jaar een hele mooie reis mogen maken waarbij ik mijn familie die op de Molukken wonen heb ontmoet. Ik heb daar ervaren hoe het is om te leven als een local, op het prachtige eiland waar de Manusama’s vandaan komen. Voor mij was het wel confronterend omdat ik niet helemaal mee kon met de cultuur.
Als kind ben ik niet traditioneel Moluks opgevoed en gaf het mij daar door een minder gevoel van herkenning. Ik heb hier heel veel inspiratie mogen opdoen in een atelier van een locale vrouw. In dit atelier heb ik met 38 graden traditionele Molukse klederdracht leren maken. Dat is echt een moment dat ik voor altijd zal koesteren en wie weet dat dit ooit nog inspiratie zal zijn voor mijn modelijn in de toekomst. Ik ben vorig jaar een handgemaakte kimono lijn begonnen ‘Kimono Koto’, mode is dus een heel belangrijk onderdeel van mijn leven en deze lijn wil ik in de toekomst verder uit gaan breiden. ”

Je bent anti fast fashion, hoe ga je hier als mode ontwerper en in je privé leven mee om?

Ik ben al jaren geleden gestopt met het kopen van kleding bij grote ketens. Heel af en toe koop ik iets in een vintage winkel, maar ik probeer toch altijd zelf iets te creëren. Je schrikt je kapot als je ziet hoe vaak collecties wisselen en hoeveel kleding mensen kopen! Ik maak mijn eigen kledinglijn dan ook op mijn manier. We hebben niet elk seizoen een nieuwe collectie en alles is hand gemaakt. Ik heb enorm veel zakken met restafval en daar wil ik graag iets mee te produceren. Mijn eigen nieuwe collectie die binnenkort uitkomt heeft te maken met recyclen.”

We zijn je op het spoor gekomen door je spraakmakende tentoonstelling met mandala’s en vagina’s. Wat is de gedachte geweest achter deze tentoonstelling?

Een aantal jaar geleden was ik mezelf als vrouw aan het ontwikkelen. Ik kwam er achter dat ik bepaalde onzekerheden had die ik wilde aanpakken. Ik werd mij er bewuster van dat het belangrijk is om zonder schaamte over sommige onderwerpen te praten. Toen begon ik met het vertalen van de yoni (vagina). De vagina is de heilige plek van de vrouw en de bron van het leven. Voor mij is het ook een heilige plek en ik wil met mijn tekeningen laten zien hoe belangrijk het is om dichtbij jezelf en je lichaam te blijven. Vrouwen hoeven zich niet te schamen voor hun seksualiteit

Denk je dat het nog een groot taboe is?

”Er hangt veel schaamte en onzekerheid rondom dit onderwerp. Er wordt niet over gepraat met vrienden, familie en soms zelfs niet onder geliefden. Het onderwerp wordt vaak geassocieerd met seksualiteit, maar dat hoeft helemaal niet.

 

”Het is belangrijk dat het taboe wordt doorbroken rondom de vagina en daarom ben ik begonnen met de tekeningen.”

”Voor, tijdens en na de tentoonstelling heb ik zóveel mooie reacties gehad! Ik had veel open en eerlijke gesprekken en dat is wat ik ook wilde bereiken met de tentoonstelling. Soms waren mensen wat geshockeerd aan het kijken naar mijn artwork, maar wanneer mensen zich er in verdiepte was de waardering groot!”

Wat voor toffe projecten kunnen wij de komende tijd nog van jou verwachten?

” Op 8 maart is het international woman’ s day en dat moet gevierd worden! Op 9 maart kun je mijn werk zien in Karibu Café in Utrecht en geef ik een workshop vagina tekenen. Alle vrouwen die hier aan mee willen doen kunnen zich hier voor op geven (houdt hier voor Karibu Café in de gaten)! Daarnaast zijn ik en Jeena bezig met het uitbreiden van ‘Kimono Koto’ een exclusieve handgemaakte kimonolijn en die gaan wij de komende tijd nog uitbreiden. Ook ben ik costume designer van Amenti Movemeant. Dit is het dans organisatie van mijn partner Gil the Grid, die bewegingskunstenaar is. Aan het einde van dit jaar komt er een danstheaterstuk dat gaat over de plant medicijn ‘’Ayahuasca’’ en ik maak de kleding voor de dansers, dit is een project waar ik echt naar uit kijk.”

Tot slot zijn wij super benieuwd welke vrouw jou inspireert!

”Mijn beste vriendin Elia Nebula. Door haar ben ik mij meer gaan verdiepen in wie ik ben als vrouw, confrontaties met mezelf aan gegaan en kan ik nu zonder schaamte over van alles praten. Ze is een krachtige vrouw die bijna geen schaamte kent en je niet veroordeelt om wie je bent, wat je voelt of wat je doet. Iedereen zou een Elia in zijn leven moeten hebben, ik heb veel van haar geleerd!”

Meer weten over Mirjam? Volg haar op instagram: @mirjammanusama of bekijk haar website.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

Bannerfoto: Tasha Serena Meltsner

Zwart-wit foto’s door: Ruben Manusama

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply