0
Weekly Muse

Muse of the week: Tessa de Rijk

Ze maakt haar eigen organische verf, haar eigen lijsten en zelfs haar eigen verfborstels. Kunstenares Tessa de Rijk (30) is een echte alleskunner. Atelier de Rijk ligt midden in het centrum van Amsterdam. Haar schilderijen zijn te herkennen aan hun natuurlijke en dynamische vormen. De patronen op haar schilderijen zijn het resultaat van jarenlang onderzoek naar de perfecte lijnen en vormen. Haar werk hangt in verschillende galleries in Amsterdam. En ook hield ze recentelijk een expositie in Hotel Hoxton. Daar willen wij natuurlijk alles over weten!

Hi Tessa! Kan je ons vertellen hoe je kunstenares bent geworden?
“In Utrecht heb ik bij Nimeto de opleiding Interieurstyling gedaan. Vervolgens heb ik op de HKU Interieur en Architectuur gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik in Amsterdam gaan samenwonen met mijn zus. Mijn slaapkamer was tegelijkertijd mijn atelier. Ik leefde letterlijk tussen de schilderijen. Als ik uit bed stapte, stapte ik ook weleens bijna op een schilderij. Soms was dat ook wel frustrerend, want ik kon dan niet slapen als ik ineens iets zag wat voor mijn gevoel niet klopte. Soms draaide ik dan al m’n schilderijen om omdat ik anders niet kon slapen.”

Ik leefde letterlijk tussen de schilderijen. Als ik uit bed stapte, stapte ik ook weleens bijna op een schilderij.

Gelukkig kon ik in Oost een antikraakpand huren. Dat gaf heel veel ruimte. Hier ben ik toen mijn eerste echte atelier begonnen. Inmiddels zit ik sinds een half jaar in West. Ik huur deze ruimte samen met Els. Zij heeft het Rietveld gedaan en is een van mijn beste vriendinnen.

Ik ben ongeveer 4 dagen per week in mijn atelier. Daarnaast werk ik als interieurstyliste. Je moet best bekend worden om kunst te kunnen verkopen. Nu, na ongeveer 7 jaar, zou ik er mijn fulltime baan van kunnen maken. Toch vind ik mijn werk als interieurstylist ook erg leuk en ik kan het erg makkelijk met elkaar combineren.”

Je maakt al je eigen materialen zelf. Zelfs je verfkwasten! Kan je daar iets over vertellen?
“Ik maak inderdaad mijn eigen kwasten, organische verf en ook maak ik lijsten van wenge hout. Het liefst maak ik alles zelf. Mijn einddoel is dat alles uiteindelijk ecologisch is. Dat vind ik belangrijk. Dat het allemaal verantwoord is. Ik produceer best wel veel en dan wil ik geen giftige verfstoffen in het water gooien.”

Zit er een bepaalde gedachte achter de vormen die je schildert?
“Ik vind juist niet dat mijn schilderijen iets moeten voorstellen. Je hoeft er niet iets in te zien. Ik hou juist van de abstractie. Voor het maken van de vormen heb je vooral een hele vaste hand nodig. Dit krijg je namelijk niet zo makkelijk voor elkaar. Soms kan het zo zijn dat ik de vorm tien keer opnieuw moet doen, voordat de perfecte versie ontstaat.

Ik heb niet al mijn werk hier staan, omdat veel ervan verkocht is. Maar als je alles in een reeks naast elkaar zou zetten, zie je wel dat het ene op het andere aansluit. Ik blijf experimenteren. En kan mezelf niet inhouden. Ik moet mezelf soms echt in toom houden, omdat ik zoveel ideeën heb.”

Je mocht exposeren in het Hoxton Hotel. Zijn er nog andere dingen die je graag zou willen bereiken?
“Mijn grote droom was om hier mijn fulltime baan van te kunnen maken. Dat is nu bijna zover. Ook wilde ik graag in een gallery hangen, hier om de hoek. Oode heet de gallery. Maar daar hang ik nu ook. Wat nu mijn droom zou zijn is dat ik mijn werk uit kan breiden met meubilair. Zodat alles in een lijn is. Het lijkt me tof dat je een schilderij van mij kan kopen, maar ook een stoel en een tafel. Het liefst zou ik al die grafische patronen terug laten komen. Je kan in diezelfde composities ook een tafel of een stoel maken.

Ook zou ik het geweldig vinden om een eigen werkplaats te hebben met een schuurmachine en een cirkelzaag. Ik hou heel erg van alles zelf maken. Lekker zagen en schuren. Lekker ‘mannendingen’ doen.”

“Ik hou heel erg van alles zelf maken. Lekker zagen en schuren. Lekker ‘mannendingen’ doen.”

En dan nog onze laatste vraag! Door wie laat jij je inspireren?
“Dat zijn vooral hele oude kunstenaars en oude architecten zoals Miro, Le Corbusier en Tadao Ando. Helaas kunnen jullie al deze mensen niet meer interviewen. Want ze leven allemaal niet meer! 

Meer weten over Tessa? Volg haar op instagram: @tessderijk of bekijk haar website.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply