0
Weekly Muse

Muse of the week: Anne Paternotte

Deze week spreken wij het inspirerende multitalent Anne Paternotte (28) uit Den Bosch. Samen met haar vriend runt zij een te gek bedrijf: Creative Studio Qoia. Het is een multidisciplinaire creatieve studio die doormiddel van inspirerende fotografie, grafische vormgeving, interieur en styling een merk probeert te versterken en mensen probeert te activeren. Wij vinden het heel tof dat Anne met ons in gesprek wilde gaan over haar carrière, de valkuilen van het zelfstandig ondernemen, het runnen van een bedrijf met haar vriend, en haar toekomst plannen. Klaar om geïnspireerd te worden? Lees nu het hele interview met Anne hieronder!

Kun je jezelf voorstellen aan de mensen die je nog niet kennen!

”Ik ben Anne en samen met mijn vriend (die ik tijdens onze fotografie opleiding heb leren kennen), heb ik Creatieve Studio Qoia. Na mijn studie heb ik me vooral gericht op mijn werk als fotograaf. Ik exposeerde mijn fotografie werk met name in het buitenland en hoewel ik dit te gek vond, was ik er vaak meer geld aan kwijt dan ik er uiteindelijk aan verdiende door het reizen en de productiekosten. Dit kwam vooral omdat de galeriewereld voornamelijk kijkers trekt in plaats van kopers. Het werk dat dan niet verkocht was had daarna geen functie meer en verdween dan in een kast wat natuurlijk hartstikke zonde is! Ik werkte naast mijn werk als fotograaf als visual merchandiser in een conceptstore in Breda (Brandpunt) waar ik met dit idee verder aan de slag ben gegaan. Ik heb toen in Brandpunt een kunstwinkel geopend, genaamd Curated InStore. Hier konden kunstenaars en kunst-studenten een deel van de ruimte voor een schappelijke prijs huren om zo hun werk te verkopen.”

”Na het opzetten hiervan kwam ik in contact met Marjan Godrie. Marjan heeft een style en design studio opgezet en zij was opzoek naar een rechterhand en dat werd ik! We hebben samen gewerkt aan opdrachten voor onder andere VTwonen, House in Style, HKliving en De Machinekamer. Ik werk nog steeds voor Marjan, maar sinds een half jaar is dit wat minder frequent geworden omdat zij vaak in België is voor VTwonen en ik het steeds drukker krijg met de klussen voor onze creatieve studio.”

Kun je ons meer vertellen over je eigen bedrijf?

”Creative Studio Qoia is een multidisciplinaire creatieve studio gespecialiseerd in fotografie, styling, grafisch ontwerp, interieur en branding. We doen eigenlijk van alles haha! Van gehele interieurs en exterieurs voor scholen ontwerpen in opdracht van Award Communications tot fotografische campagnes. We hebben een aantal vaste opdrachtgevers, bijvoorbeeld Lucy Lane, een hele mooie boutique in het centrum van Den Bosch met een enthousiast team leuke vrouwen. Om de week fotograferen wij de content voor hun Instagram, Facebook en hun website. We werken ook samen met Lucy Lane als we een foto-opdracht hebben voor bijvoorbeeld Marjolein Bongers van House of Social Media (social-media trainer), zij verzorgen dan de styling en outfits en wij de fotografie. Een win-win situatie voor zowel de opdrachtgever, als Lucy Lane, als voor ons. Zo heb je naast de fotografie gelijk een mooi aangeklede look en dat maakt het plaatje net even af!”

”Binnenkort gaan we dit ook doen met voedingsdeskundige Vivian Reijs die bekend is van de boeken ‘Herstel je Hormonen’ en ‘Gezonder met Viv’. Sieraden ontwerpster Ellen Beekmans is sinds kort ook een van onze vaste opdrachtgevers en waarschijnlijk komt daar binnenkort ook een samenwerking met Lucy Lane mee. Hartstikke leuk dus allemaal!”

Studio Qoia voor sieraden ontwerpster Ellen Beekmans

Wat zijn de leukste klussen die jullie tot nu toe hebben mogen doen?

”Eigenlijk al het bovenstaande haha! Ik houd heel erg van de afwisseling! En het is belangrijk dat de fotografie een fijne positieve uitstraling heeft en daardoor is het eigenlijk altijd hartstikke gezellig met veel lachen en koffie drinken. Het enthousiasme op de foto’s kun je niet acteren en gelukkig werk ik met hele lieve mensen die mijn werk heel leuk maken!”

Welke valkuilen zijn jullie tegen gekomen als zelfstandig ondernemers?

”Met name toen ik net afgestudeerd was, was het even ingewikkeld. Daar zit je dan ineens zonder baan en zonder studiefinanciering haha! Natuurlijk kun je dit van te voren bedenken, maar je kunt niet anders dan je eerst volledig op je afstuderen te richten en daarna een volgende stap te bedenken. Gelukkig kon ik vrij snel aan de slag bij Brandpunt maar ik vond het wel heel lastig dat ik daar vervolgens zo druk mee bezig was en daardoor geen tijd meer had voor mijn eigen werk. Met die reden heb ik ook besloten daar niet te lang te blijven. Marjan was precies wat ik even nodig had om een volgende stap te maken en creatief bezig te blijven in het werkveld. Het was een fijne manier om mee te kijken hoe het er aan toe ging achter de schermen bij grote producties zonder dat ik volledig de verantwoording had. Ze is een hele bijzondere en inspirerende vrouw. Ik heb veel van haar geleerd en het heeft me het zelfvertrouwen gegeven om uiteindelijk mijn eigen opdrachten aan te nemen.”

Marjan Godrie door Anne Paternotte

Welke tips wil je andere ondernemers geven?

”Blijf niet te lang hangen in iets dat niet goed voelt of waar je niet door kan groeien als dit wel je droom is. Ook al is het hartstikke eng en onzeker. Je komt er wel, maar er moet wel ruimte en tijd voor zijn. Voor je het weet ben je 10 jaar verder en werk je nog steeds op een plek waar je niet verder kan groeien en wordt de drempel steeds hoger om die volgende stap te maken.” 

”En eentje die ik mezelf soms ook nog even opnieuw moet vertellen; ga niet te hard op de treat yourself na een betaalde factuur want voor je het weet heb je ineens even een periode waar je minder opdrachten hebt haha!”

”Maar ik geloof wel altijd in een kleine beloning na hard werken. Dus altijd een deel voor iets leuks en een deel voor de spaarrekening.”

Hoe is het om samen met je partner een bedrijf te hebben?

”(Tot nu toe haha) heel leuk! We werken niet aan alle klussen samen, dat scheelt denk ik. Hij werkt ook 2 dagen als fotografie docent en dan heb ik het huis voor mezelf. En we kennen elkaars krachten en valkuilen en vullen elkaar daar meestal goed in aan. Bijvoorbeeld met een interieur klus voor een school, hij is meer van het grote ontwerp waar ik meer op de details, materialen en kleuren zit. En hoewel het soms lastig is dat ons huis ook onze werkplek is, is het ook weer heel fijn dat we bijna altijd samen kunnen ontbijten en koffie pauzes kunnen nemen. We kunnen elkaar assisteren en het van elkaar overnemen als dat nodig is. En als er iets niet goed gaat met een opdracht dan hoeven we dat niet aan elkaar uit te leggen. En je krijgt ook geen situatie van “ben je nou nog steeds aan het werk?” want de kans is 99% dat we dan dus beide nog aan het werk zijn. Waar we wel voor moeten waken is dat we niet teveel in de avonden en weekenden doorgaan. En als we op vakantie zijn of vrij hebben dan mogen we het niet over werk hebben. Nouja, dat proberen we dan…”

Studio Qoia voor Marjolein Bongers

Wat kunnen we in de toekomst van jullie verwachten?

”Ah die kan ik gelukkig niet beantwoorden. Het aller fijnst en engst vind ik aan ons werk dat we nooit weten wat gaat komen. We hadden bijvoorbeeld nooit kunnen bedenken dat we ooit interieurs zouden ontwerpen, we hebben tenslotte beide fotografie gestudeerd en zijn hier per toeval zo ingerold. En dat is precies wat ik zo leuk vind aan dit werk. Het is geen kantoorbaan waarbij elke dag hetzelfde is en je precies weet wat je over een aantal jaar (nog steeds) doet. Daartegenover staat wel dat het dus ook erg onzeker is.”

”Maar als ik iets heb geleerd van sommige tegenslagen is dat ook al valt alles weg, er ontstaan altijd nieuwe mogelijkheden die je nooit had kunnen voorspellen. Zolang je positief en gedreven blijft, komt bijna alles goed!”

Meer weten over Anne en Creative Studio Qoia? Volg haar op instagram of  Studio Qoia bekijk hun website.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

Studio Qoia voor Marc Inbane

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply