0
Weekly Muse

Muse of the week: Marleen de Kort

‘Neem jezelf niet te serieus, maar neem anderen sowieso niet serieuzer. Geloof me die anderen doen ook maar wat.’ Wijze woorden van Marleen de Kort. Met een passie voor horeca begon ze op 22-jarige leeftijd lunchroom Bairro Alto in Nijmegen. Vier jaar later voegde ze hier het toonaangevende brunch cafe ‘Down Town’ aan toe. Benieuwd naar nog meer levenslessen van deze creatieve horeca onderneemster? Lees dan snel verder!

Marleen! Kan je iets vertellen over Down Town en Bairro Alto?
“Met school heb ik altijd een haat-liefdeverhouding gehad (vooral haat eigenlijk haha). Ik heb daarom nooit een opleiding gevolgd. Toen ik 21 was werkte ik fulltime in de horeca. In de jaren ervoor heb ik veel gereisd. In grote steden waren altijd leuke koffiezaakjes, terwijl in Nijmegen vooral de traditionele grand cafés te vinden waren. Ik werd super enthousiast van het idee om zo’n fijn plekje in Nijmegen te creëren. Een plek waar je je thuis voelt en je makkelijk in je eentje binnen stapt. Met goede koffie en lekker eten. Zonder teveel nadenken ben ik toen Bairro begonnen.

Ik was op m’n plek. De ondernemer in mij kwam naar boven en ik kon mijn creativiteit kwijt. Bairro groeide snel. Het was voor mij een logische stap om 4 jaar later een tweede zaak te openen, Down Town. Down Town is inmiddels 3 jaar open. En terwijl het allebei dagzaken zijn, zijn het toch hele andere zaken geworden. Met elk een eigen publiek.”

“Kinderen die vragen worden juist niet overgeslagen, maar komen sneller waar ze willen zijn.”


Hoe ziet een doordeweekse dag er voor jou uit?
Op een doordeweekse dag ben ik meestal aan het werk. Ook op de dagen dat ik vrij ben kom ik altijd even langs op de zaak. Mijn werkdagen beginnen vroeg, rond 8 uur. Elke dag is anders. Tijdens de lunch tijd help ik mee in de zaak of in de keuken. De rest van de dag is gevuld met werken achter mijn laptop. Gesprekken. Bestellingen. Nieuwe gerechten bedenken en zorgen dat alles op rolletjes loopt.”

Wat doe jij in je vrije tijd?
“In mijn vrije tijd ben ik – heel kneuterig – samen met mijn gezin. Daarnaast vind ik het heerlijk om naar grote steden te gaan, om daar uiteraard vervolgens de hele dag te eten en te drinken.”

Heb je nog spannende plannen voor de toekomst?
“Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en laat me graag inspireren. Ik heb een aantal ideeën voor leuke horeca concepten in Nijmegen, maar dat is voor de toekomst. Voor nu focus ik me op de Bairro en Down Town en probeer ik daar alles uit te halen. Sinds een paar maanden kunnen gasten bijvoorbeeld ook hele taarten bij ons bestellen via de webshop. Dit loopt nu super goed! Zo heb ik nog wat ideeën die ik wil uitwerken binnen de bedrijven. Anderhalf jaar geleden ben ik moeder geworden. Mijn zoontje wil ik alle aandacht en energie geven. Op dit moment gaat al mijn aandacht naar thuis en naar Bairro & Down Town.”


Welke levensles zou je graag met anderen willen delen?
“Wat betreft ondernemen heb ik geleerd dat ‘Kinderen die vragen worden juist niet overgeslagen, maar komen sneller waar ze willen zijn.’
Ook deze is belangrijk: ‘Leun als ondernemer nooit naar achteren, blijf scherp.’
En als laatste: ‘Neem jezelf niet te serieus, maar neem anderen sowieso niet serieuzer. Geloof me die anderen doen ook maar wat.’”

En tot slot. Welke muse moeten wij volgens jou echt nog interviewen?
“Er zijn zoveel vrouwen die ik bewonder. Op nummer 1 komt natuurlijk m’n moeder.  Als ik een creatieve muse moet kiezen zou ik zeggen mijn vriendin Iris van Hees: ondernemer, mama, mega doorzetter, creatief, een tikkeltje brutaal en een hart van goud.”

Meer weten over Marleen?
Volg @_marleen_, @downtown_brunch  of @bairroaltocoffee op instagram.

Fotografie:
Mathijs Hanenkamp (header)
Jeroen Noordzij(zwart-wit)

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply