0
Weekly Muse

Muse of the week: Rabia Omanette

Hoe combineer je het moederschap, het creëren van kunst, het onregelmatige leven van een model en freakin’ fabulous zijn? Dat wilde wij wel weten! Daarom spraken wij deze week Rabia Omanette (27 jaar), een Nederlandse model met Surinaamse roots die hard op weg is ons leven wat mooier te maken met haar prachtige kunst. We spraken deze inspirerende aspiring kunstenares over het vinden van je life purpose, haar gezinsleven, de pracht van het vrouwelijk lichaam, de modellenwereld en haar toekomstplannen. Want to know more? Lees hieronder het hele interview!

Je bent kunstenares en model en ook nog eens mama! Dat klinkt erg druk! Hoe plan jij je dagen in?

Dat hangt een beetje van de week af! Ik ben namelijk moeder van een lil’ creative oldsoul (3jaar) die ik ook veel aandacht wil geven. Ik probeer in ieder geval 1 dag in de week dedicated time met mijn zoontje door te brengen. Meestal is dinsdag volledig MAMADAG en daarom heen plan ik dan mijn verdere werkzaamheden in. Zoals mijn opdrachten als model, castings af gaan, schilderen.. etc. Plannen is in mijn vak gebied alleen een beetje lastig omdat je vaak last minute boekingen heb, je weet nooit op welke dagen je wel of niet werkt zoals bij een vaste baan. Dus plannen? Dat kennen we bijna niet. Toch probeer ik voor mijzelf en mijn zoontje een enigzins stabiele regelmaat te creëren, tussen werk en het gezinsleven.”

Je schildert ook echt prachtig! Heb je binnenkort een expo of kunnen we dit werk ergens kopen?

” Momenteel ben ik bezig met voldoende werken te realiseren (werken waar ik creatief als artist ook volledig achter sta) om een expositie te kunnen houden. Echter door alle drukte kan ik geen exacte datum aangeven wanneer dit zal plaats vinden.

”You can’t force creativity! ”


Tegen de tijd dat ik hier meer duidelijkheid over heb zal ik dit via mijn social media kanaal bekend maken zodat iedereen die geinteresseerd is de mogelijkheid heeft om mijn werken te komen bekijken. De werken zullen dan ook te koop zijn! Ik kijk erg uit naar de expositie en kan niet wachten tot het allemaal staat en tot leven komt!”

” Momenteel heb ik een woonkamer vol met canvassen staan maar daar wil ik niet mee naar buiten treden, niet gaan exposeren. Ik heb eerder exposities gehad en heb het afgelopen jaar veel geëxperimenteerd, en mijzelf ontwikkeld. Met die nieuwe kennis over mijzelf, en waar ik naartoe wil met mijn kunst wil ik helemaal opnieuw beginnen “from scratch” blanco! De werken die hieruit gecreëerd zullen worden zullen dan ook daadwerkelijk tentoongesteld worden.”

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je kunstwerken?

” Mijn inspiratie komt voornamelijk uit de vrouw. – Female Energy en dan vooral “female body energy” – Ik vind de vrouw zo een prachtig wezen, de mooie lijnen van het lichaam, de vrouwelijke organen heel krachtig. Daar kun je dan ook heel mooi mee spelen, sierlijk lange benen, uitverband getrokken lijnen en rondingen bijv. ik vind het leuk om met dat beeld te spelen; je kunt de lijnen prachtig aanzetten en doortrekken. Er zit niks abrupts in, het is allemaal even vloeiend en sensueel. Zelf ben ik niet heel erg voluptueus, met van die stevige rondingen, maar ik vind het wel heel mooi om naar te kijken.’ En dan natuurlijk allemaal wel heel kleurrijk! Want we zijn nou eenmaal scheppers van nieuw leven! Je zou wat ik maak afro-art kunnen noemen, door de vele kleuren . Je moet het zien, want er gebeurt heel veel op het doek. Ik stop er veel emotie in.”

Je werkt ook als model! Wat is tot nu toe het tofste wat je als model hebt mogen doen?

” Dat klopt inderdaad, toen ik 18 was, was ik getekend bij Ulla Models maar ben toen gestopt om verder te gaan met studeren. Na het afronden van mijn studie en de eerste jaren van het moederschap besloot ik het op mijn 25e het modellen werk weer op te pakken. Momenteel sta ik onder contract bij Modelsrockagency waar ik zeer blij mee ben! Sinds ik weer met modellenwerk gestart ben heb ik zoveel toffe opdrachten gedaan en wat het voor mij juist zo leuk maakt is het feit dat het iedere keer weer wat anders is. Andere creaties, creatieve uitbursts, een ander team etc! Ik vind het daarom heel lastig om 1 specifiek ding te benoemen. Ik geniet vooral van de algehele ervaring van het vak! En de kennis die ik eruit meeneem. Ik merk namelijk wel dat modellenwerk als 18 jarige heel anders is als modellen op je 27e, je staat er dan heel anders in.”

” Als ik dan toch echt iets moet noemen zou ik zeggen dat ik vooral plezier haal uit het modellenwerk voor kunst doeleinden. Zoals de werken die ik met Carli Hermes of Bastiaan Woudt gemaakt.”

Hoe vind je de modellenwereld?

” Hoe vind ik de modellenwereld? Jaa.. vind dit altijd een lastige vraag die ik wel vaker gesteld krijg. Dubbel ook! Omdat hoewel ik leuke opdrachten heb, het gewoon een keiharde wereld is. “De Modellenwereld” is zo een groot begrip en wat er allemaal in omgaat. Dat is een onderwerp waar we uren over zouden kunnen praten. Het is een kei harde wereld waar ik op oudere leeftijd prima mijn draai in heb kunnen vinden, omdat je je wel staande moet kunnen houden met alle kritieken die je kunt krijgen betreft je uiterlijk, (wat uiteraard “nooit” persoonlijk is) omdat het uiteindelijk gewoon om het product draait. Op jongere leeftijd kan dat dan ook lastig zijn. Ik denk dat het vooral belangrijk is te onthouden dat modellenwerk ook “gewoon werk” is achter al het moois van de buitenkant. ”

Welke levensles zou jij andere vrouwen willen meegeven?

” LOSLATEN! Laat los van de door society opgelegde standaarden van wat succes inhoud. Streef je eigen dromen na, vertrouw op jezelf, iedereen heeft een purpose in het leven denk niet dat je al op hele jonge leeftijd moet weten wat dat precies is. Explore en geef jezelf de tijd om erachter te komen wat jouw purpose is en probeer te genieten van alle stappen in dat proces. – dat is wat ik mijzelf ook elke zeg! ”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

” Over 5 jaar hoop ik de ideale combinatie en balans te hebben gevonden van mijn roeping, hobby en werk. Mijn passie voor kunst en schilderen. Volledige creatieve vrijheid waarmee ik ook anderen kan inspireren. – Daar begin ik binnekort al mee met mijn nieuwe baan als museum docent! Yes!”

Meer weten over Rabia? Volg haar op instagram: @rabiaomanette

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op instagram.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply