0
Weekly Muse

Muse of the week: Puck Bakker

Van je passie je werk maken, dat is wat onze muse of the week heeft gedaan. Met een passie voor vintage en mode begon Puck Bakker uit Nijmegen haar bedrijf Re-tale. Ze verkoopt via de Re-tale Instagram de mooiste upcycled silky robes en andere vintage schatten, wij kunnen er geen genoeg van krijgen! Benieuwd naar Puck en hoe zij met haar bedrijf is begonnen? Lees dan snel verder!

Kun je ons vertellen wie je bent?

Ik ben Puck en sinds kort eigenaresse van mijn eigen vintage/upcycled mode label Re-tale een droom die ik al een aantal jaren had en na een aantal maanden voorbereiding, op dit moment eindelijk aan het verwezenlijken ben. Ik woon samen met mijn vriend, waar ik al een decennium mee samen ben, in een fijn appartement in het centrum van Nijmegen. We zijn echt samen opgegroeid en hij motiveerde mij als geen ander om te starten met Re-tale. Als je mij kent, kun je weten dat ik naast Daan twee andere grote liefdes heb : Winkelen ( uren dwalen over vlooienmarkten en in vintagewinkels) en lekker eten. Ik werk op dit moment full time als inkoper voor Make My Day in Nijmegen, een super leuke conceptstore met ondertussen 3 filialen. Mijn passie voor mode en de inkoop skills die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan, kan ik daar perfect tot uiting brengen. Misschien gek om over jezelf te zeggen, maar ik stap altijd met het juiste been uit bed en ik ben dankbaar voor elke dag!”

”Na de middelbare school ben ik naar TMO Fashion Business School gegaan. Ik wilde iets met mode doen maar niet té creatief (zoals schilderen/naaien etc.) dus dit was een goede match. TMO focuste erg op persoonlijke ontwikkeling waardoor ik echt uit mijn schulp ben gekropen. ”

”Na mijn studie heb ik 3 jaar bij America Today gewerkt op de inkoopafdeling. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over materialen, productieprocessen en commercialiteit. Binnen het team werkte we samen met designers, wat ik erg interessant en inspirerend vond. Met mijn praktische insteek en productkennis en de creatieve mind en vooruitziende blik van mijn collega probeerden we de mooiste styles neer te zetten voor de collectie. ”

”Na 3 jaar op en neer reizen van Nijmegen naar Amsterdam en de commerciële insteek van het bedrijf, haalde ik niet meer genoeg voldoening uit mijn werk. Op dat moment was ik ervan overtuigd dat ik een eigen winkel wilde, waarop een aantal lokale ondernemers mij adviseerde om een baan met wat meer verantwoordelijkheid in een winkel te zoeken, zodat ik kon ondervinden hoe het écht zou zijn om mijn eigen winkel te hebben. Op dat moment kwam ik in contact met Julie van Make My Day ( de leukste winkel van Nijmegen), die op dat moment een bedrijfsleider zocht voor de winkel. Ik ben die uitdaging aangegaan en heb veel geleerd, maar kwam er na een paar maanden toch achter dat elke dag op de vloer niet mijn ding was. De mogelijkheid was er om het inkoopdeel op mij te nemen, en dat doe ik nu ongeveer 2 jaar met heel veel passie en plezier.”

Hoe ben je begonnen met Re-tale?

”Hoe leuk ik mijn werk bij Make My Day ook vind, er bleef het gevoel kriebelen dat ik iets voor mijzelf wilde opzetten. Na veel praten met verschillende mensen en een intuïtieve coach, ben ik erachter gekomen dat vrijheid voor mij het aller belangrijkst is binnen mijn werk. Ik ben bereid om 7 dagen in de week te werken, als ik zelf hier en daar kan besluiten wat en wanneer ik dat doe. Vrijheid, betekent voor mij niet vast zitten aan een plek (op dit moment), waardoor het idee van een online gericht bedrijf ontstond. Met mijn passie voor vintage kleding, het uitzoeken van de herkomst en de verhalen die de kleding met zich mee brengen was dit een logische keuze. Vanwege mijn productie achtergrond ben ik bekend met proces van materiaal naar kleding, en heb ik goede contacten in het buitenland aan wie ik vragen kan stellen en die mij aan goede inkoop contacten helpen. Ik geniet van het communiceren met leveranciers en het zoeken naar oplossingen als problemen zich voordoen en het uitwerken van nieuwe ideeën om zo tot de leukste artikelen te komen voor Re-tale. ”

”De naam Re-tale staat voor het hergebruiken van artikelen met een bepaald verhaal uit een bepaalde tijd.”

”Door het dragen geef je de artikelen een nieuw verhaal en door de sentimentele waarde die daar uit voortvloeit, maakt dit het item van ondenkbare waarde. De momenten die je beleeft in kleding, geven het haar échte waarde, niet het merk of het prijskaartje dat eraan hangt.  Op dit moment is de collectie een combinatie van vintage items die ik hier en daar vind, en items die ik samen met mijn contacten in onder andere India, Turkije en Oezbekistan produceer.”

Waar komt je liefde voor mode vandaan?

”Ik denk dat mijn liefde voor mode al jong is begonnen, mijn moeder heeft wel eens verteld dat als ik een nieuwe jurk ging passen, ik altijd de draaibaarheid moest testen om te zien of het kledingstuk voldeed. Ik ben altijd gek geweest op stoffen en materialen, maar durfde tijdens mijn tienerjaren niet echt voor mijn persoonlijke smaak uit te komen. Ik heb altijd van aparte spullen gehouden, en in de afgelopen jaren heb ik mijn persoonlijke stijl steeds meer ontwikkeld en draag ik nu alleen nog maar wat ik écht mooi vind. Daarnaast ben ik me ook steeds meer bezig gaan houden met het duurzame aspect, ik heb een tijdje een capsule wardrobe uitgeprobeerd maar dit was niet mijn ding. Ik probeer zoveel mogelijk vintage of tweedehands te kopen, of bij kleine ondernemers die ik bijvoorbeeld via Instagram ontdek. Mijn zusje Mo zit ook in de mode en werkt toevallig ook als inkoper. We hebben wat dat betreft dezelfde interesses en kennis en kunnen daarom over van alles en nog wat sparren. Onze stijlen verschillen, maar we kunnen elkaar dag in/dag uit leuke nieuwe merkjes of items doorsturen. ”

Hoe gaat de verkoop van de items precies?

”Ik ben begonnen met het idee om een aantal keer per jaar een collectie te lanceren. Het conceptuele aspect van het uitwerken van een collectie en daarbij de shoot/outfits vind ik heel erg leuk. Samen met twee vriendinnen, Eloniek en Sophie, hebben we het idee voor de shoot uitgewerkt en het resultaat overtrof al mijn verwachtingen. Ik wil proberen om 4 a 6x per jaar een collectie te lanceren met daarin verschillende items, zowel vintage als upcycled. Bij het lanceren van zo’n collectie, komt er een instagram teller in mijn stories te staan, die je kunt aanzetten om als een van de eerste alle items te zien als ze online zijn. Via een DM (direct message) of reactie op een sticker kun je het artikel kopen. Daarnaast doe ik ook regelmatig story sales met een soort mini collectie van items die ik heb verzameld, zoals bijvoorbeeld de upcycled silky robes of leuke Turkse schoentjes. Tot slot sta ik ook open voor aanvragen, ik hoor om mij heen mensen die wel eens op zoek zijn naar bepaalde items en deze nooit kunnen vinden, voor mij de perfecte uitdaging! Ik kan uren markten/winkels of het internet afstruinen om de mooiste pareltjes te vinden, dus ik sta altijd open voor aanvragen naar specifieke items. ”

”De volgende collection launch ( ik hoop in Augustus) zit vol met prachtige items – Balochi jurken, Oekraïense blouses , upcycled silky robes en als de kers op de taart een zelf ontworpen Suzani Embroidered jas uit Oezbekistan.”

Wat zijn je toekomstdromen met je bedrijf?

”Op dit moment ben ik erg tevreden met de combinatie van mijn werk binnen Make My Day en het opzetten van Re-tale. Elk vrij uurtje dat ik heb ben ik bezig met het bedenken van nieuwe ideeën en dat geeft mij enorm veel energie en voldoening. Het plezier en de creatieve vrijheid die ik heb met Re-tale zou ik niet hebben zonder de vastigheid die Make My Day mij biedt. Ik wil mij creatief kunnen uiten en op dit moment werkt het mooi naast elkaar. ”

”Mijn grootste droom is vrijheid in mijn werk – in tijd en in plek. Mijn vriend en ik dromen al jaren van het kopen/bouwen van een camper, waarmee we kunnen reizen en eventueel ook op festivals/evenementen zouden kunnen staan die aansluiten op de doelgroep van Re-tale. Daarnaast zou ik graag naar India  reizen om mijn contacten in het écht te ontmoeten en meer van de cultuur en het productie proces te leren. Ik hoop een bedrijf op te kunnen zetten waar veel liefde en passie in zit, waar we misschien wel van kunnen leven en dat ons de mogelijkheid biedt om te leren van nieuwe culturen en meer van de wereld te zien. Ik wil laten zien dat vintage of upcycling niet ‘oud’ of ‘suf’ is. Ik denk dat er een grote beweging omtrent verduurzaming binnen onze generatie gaande is, en ik hoop dat ik daar een klein beetje aan kan bijdragen. ”

Welke vrouwen inspireren jou?

”Eerlijk gezegd heb ik veel inspirerende vrouwen om mij heen, zoals mijn moeder, zusje en vriendinnen Eloniek en Sophie waarmee ik altijd in een creatieve flow zit en we samen op de beste ideeën komen.  Qua stijl kijk ik erg op naar de merken Gimaguas uit Barcelona en Emily Levine uit Milaan, hun creativiteit spat van de collecties af en ik vind hun content erg inspirerend. ”

”Daarnaast zijn er nog inspirerende vrouwen die ik tegen kom en contact mee maak via instagram zoals Anne-May van Wear to Wander die de mooiste waistcoats helemaal met de hand maakt, Marijke, die een studiegenoot bleek te zijn en die de mooiste belts maakt van Saree Borders voor haar merk mvdrl|redesigns, Liz Hartman van Swiatlo die wonend in India met haar man, haar duurzame label heeft opgezet, Anouk Oceanne met haar curated vintage label Rêveuse die de mooiste items verkoopt, Marie Dewet die met haar Franse handmade merk MaisonCléo prachtige items ontwerpt en de wereld van Fast Fashion tegengaat en tot slot Jeanne van Zazi Vintage. Hoe zij haar volgers van Zazi meeneemt in het hele productie proces doormiddel van échte content en transparantie vindt ik enorm inspirerend. Ik kan er nog wel 10 opnoemen! Zoveel inspirerende vrouwen waarmee ik in contact ben gekomen door Re-tale, waar ik heel erg dankbaar voor ben. Girls support girls !”

Meer weten over Re-Tale? Volg Re-Tale dan op Instagram.

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op Instagram.

Fotografie: Eloniek Teunissen

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply