0
Weekly Muse

Muse of the Week: Sioejeng Tsao

Haar kleurrijke illustraties spatten van het scherm af, maar haar werk is niet alleen een mooi plaatje. Met haar werk laat ze zien dat kunst een diepere laag kan hebben waarbij soms ook pijnlijke topics aan de kaak kunnen worden gesteld. Met haar artwork maakt ze onder andere een vuist tegen racisme, seksisme, homohaat en strijdt ze voor een inclusieve samenleving. Deze week spreken wij Sioejeng Tsao over haar werk als kunstenaar en activist.

Je werk heeft een diepere laag en je komt vaak op voor bepaalde groepen in de samenleving. Hoe kom je op ideeën voor je kunstwerken?

‘Door veel met verschillende gemarginaliseerde groepen in gesprek te gaan. Door het gesprek aan te gaan word ik mij bewust van de blinde vlekken die er in onze maatschappij bestaan. Wanneer bepaalde kwesties ons zelf niet direct aan gaan ontstaat er vaak onbegrip. Daar moet aandacht voor komen en ik gebruik mijn art work om die blinde vlekken een ‘stem’ te geven.’

Foto door Dirk-Jan van Dijk

Welk art work heeft het meeste bij mensen los gemaakt?

‘Ik vind dat een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat ik dat natuurlijk nooit helemaal kan meten. Ik denk persoonlijk dat het werk dat ik maakte tegen de abortuswet in Alabama (waarbij er geen abortussen meer worden uitgevoerd zelfs niet niet wanneer de vrouw verkracht is of het slachtoffer van incest is) of mijn werk Double identity.’

Wat voor reacties kreeg je hierop en waarom denk je dat dit werk veel mensen aansprak?

‘Na mijn werk tegen de abortuswet waren het veel negatieve reacties van Amerikanen die deel uit maken van zwaar-religieuze groeperingen die overduidelijk pro de abortuswet zijn en betoogden dat vrouwen zogenaamd smerig waren om hun benen open te doen zonder getrouwd te zijn. Bij Double Identity waren het veel vrouwen met een Westerse en Niet-Westerse achtergrond die net als ik met een dubbele identiteit leven en tussen het heden en het verleden proberen te leven. Hoe ga je hier mee om en zorg je dat je trots kan zijn op beide.’

Je bent zelf van Chinese origine, en je zet je in tegen racisme tegen Chinezen. Hoe heb jij zelf met racisme te maken gehad in je leven?

‘Mijn allereerste herinnering van racisme is toen ik met mijn broer en vader ging bowlen in Amsterdam en dat er 2 witte kinderen hun ogen tot spleten naar mij trokken met hun tong er uit. Ik wees mijn vader er op dat ik hier niet van gediend was. Hij stapte regelrecht op de vader van die kinderen af en deze deed alsof het normaal was. Ik was toen hoogstens 6 jaar oud en kon door mijn vader zien dat racisme kan en moet worden aangepakt.’

Artwork door Sioejeng Tsao

Wat voor impact heeft dit op jou persoonlijk gehad?

‘Ontzettend veel. Omdat het door de jaren heen systematisch gebeurt. Op openbare plekken waar er ineens ‘Ni Hao of ga terug naar je eigen land’ wordt geschreeuwd, op school, tijdens het sporten, op de werkvloer. Het is niet iets eenmaligs, het gebeurt op de meest bizarre en onverwachte momenten waardoor je er iedere keer weer aan wordt herinnerd dat je anders bent en dankbaar moet zijn om hier te mogen leven ondanks het feitdat je zelf ook een Nederlander bent.’

Hoe ervaar jij de racisme tegen Chinezen ervaren tijdens de corona crisis?

‘Het was verschrikkelijk. Niet alleen Chinezen, maar iedereen die Chinese features heeft van Vietnamese, Koreaanse of Japanse kom-af werden uitgescholden, bespuugd of fysiek mishandeld op basis van xenofobie en angst om via ‘ons’ het virus te krijgen.’

Artwork door Sioejeng Tsao

Buiten je kunst en je activistische kant, laat je op jouw Instagram ook je business kant zien en hoe je het zzp leven ervaart.

Ben je gelukkiger nu je eigen baas bent?

‘Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Het is voor mij essentieel om zelf te mogen bepalen hoe ik mijn dagen indeel en welke opdrachten ik wel of niet aanneem. Als activist is het belangrijk dat alle klanten matchen met wat ik wil uitdragen.’

Welke tips zou je andere zelfstandig ondernemers willen geven?

‘Vrijheid, onafhankelijkheid en heel veel zelfontplooing. De nadelen zijn uiteraard alles zelf te moeten regelen en daardoor je eigen waarde heel goed te moeten inschatten. Voor jezelf bepalen wat wel en niet kan en nee leren zeggen. Er is me vaker verteld dat ik mij bij een agency moet aansluiten, maar zo ver ben ik nog niet. Zo lang ik mijn eigen e-mails kan overzien, probeer ik de touwtjes in eigen handen te behouden.’

Door Martine Kamara

Wat zijn jouw onzekerheden?

‘Of ik wel goed genoeg ben en of ik dingen toch niet nog beter kan doen. Dit is echt een trauma dat ik al mijn hele leven heb omdat mij is verteld dat ik niet geschikt ben en het mij toch niet zou lukken.’

Wat doe je als dit gevoel je overvalt?

‘Praten met mensen die mij goed kennen om het hardop te kunnen horen en daardoor het niet meer de hele tijd zelf mee te hoeven dragen. Vaak moet ik iets hard op zeggen om te horen dat het nergens op slaat. Meditatie en yoga of lange stukken fietsen door de natuur.’

Wat zou je graag nog willen bereiken in de toekomst?

‘Ik hoop meer internationale klussen te mogen aannemen en aan de andere kant van de wereld te kunnen wonen voor een tijdje. Het liefste zou ik een tijd in China of Taiwan willen wonen om mijn moedertaal vloeiend te leren spreken. Ook om mijn identiteit niet langer te verloochenen maar deze echt te omarmen. Om daarna terug naar Nederland te keren en hopelijk moeder te kunnen worden en wie weet dat racisme dan inmiddels een bespreekbaar onderwerp is geworden op basisscholen.’

Meer weten over Sioejeng ? Volg Sioejeng dan op Instagram.

Foto banner door Martine Kamara

Op Muse Weekly lees je wekelijks interviews met inspirerende vrouwen. Volg @museweekly op Instagram.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply